ABD Ve 11 Ülkeden, Irak'ta 10 Ekim'de Yapilacak Seçimlere Destek

Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Italya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Isveç, Ingiltere ve ABD Disisleri Bakanlari, Irak Bagimsiz Yüksek Seçim Komisyonunun 10 Ekim seçimleri için yaptigi hazirliklari memnuniyetle karsiladi.

Irak'ta 10 Ekim'de yapilacak erken seçime iliskin Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Italya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Isveç, Ingiltere ve ABD Disisleri Bakanlari ortak açiklama yapti.

Açiklamada, erken seçimin, Irakli seçmenlerin geleceklerini demokratik olarak belirlemeleri için firsat oldugu belirtilerek, "Irak tarihinde bu anin öneminin farkindayiz." ifadesi kullanildi.

Irak halkinin taleplerine yanit olarak, özgür ve adil seçimleri desteklemek için önemli bir kaynagin seferber edildigine dikkat çekilen açiklamada, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Mayis 2020'de BM Irak Destek Misyonunun (UNAMI) seçime destek verme görevini uzattigi hatirlatildi.

Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Irak halki artik temel oy hakkini kullanma firsatina sahip. Irak hükümetinin, reform arayisinda uzun süredir siddet ve yildirma ile karsi karsiya kalan kadinlar ve gençler de dahil olmak üzere tüm Iraklilar için güvenli, özgür, adil ve kapsayici bir seçim ortami saglama çabalarini destekliyoruz. Ayni sekilde, Irak hükümetinin ülke içinde yerinden edilmis kisilerin seçimlere güvenli sekilde katilmalarini saglama çabalarini destekliyoruz. Tüm taraflari hukukun üstünlügüne ve seçim sürecinin bütünlügüne saygi göstermeye çagiriyoruz."

Irak'ta taraflar, 2020'de uluslararasi gözlemin seçim mesruiyeti için ön kosul oldugu görüsünü kabul etmis ve Irak Hükümeti BMGK'den bu yönde bir talepte bulunmustu.

BMGK, 27 Mayis 2021'de UNAMI'nin seçimi izleme ekibine yetki veren 2576 sayili Karari oy birligiyle kabul etmisti.

Ayrica, 21 Haziran 2021'de Avrupa Birligi (AB) üye ülkelerinden ayri bir seçim gözlem heyeti olusturmustu.

Kaynak: AA