Tesla, Irkçilik Davasinda 137 Milyon Dolar Tazminat Ödemeye Mahkum Edildi

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, siyahi bir çalisanina, is yerinde irkçi ayrimciliga ugradigi gerekçesiyle yaklasik 137 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

California'da görülen davada jüri heyeti, ABD'li sirketin San Francisco Bay bölgesindeki Fremont fabrikasinda, asansör operatörü olarak çalisan 53 yasindaki Owen Diaz'a irkçilik yapildigina karar verdi.

Kararda, 2015-2016 yillari arasinda Diaz'in çalistigi 9 ay boyunca irksal olarak düsmanca bir is ortamina maruz birakildigi ve irkçi tacizleri önlemek için Tesla yönetiminin makul adimlar atmadigi kaydedildi.

Diaz'in avukati Bernard Alexander, müvekkilinin is yerinde irkçi söylemlerle çagirildigini, çalistigi mekanda irkçi resim ve yazilarla karsilastigini öne sürdü.

Durusma sonunda jüri heyeti, Tesla'nin Diaz'a 6,9 milyon dolar manevi tazminat ve 130 milyon dolar da cezai tazminat ödemesini emretti.

Bir hafta süren dava sonucunu memnuniyetle karsilayan Diaz, "Bu karar Tesla'nin fabrikasinda neler olup bittigine isik tutuyor. Elon Musk, bununla sana uyari yapildi, o fabrikayi temizle." diye konustu.

Karar üzerine Tesla Baskan Yardimcisi Valerie Capers Workman, sirketin blogundaki mesajinda, "Jürinin kararinin hakli olmadigina kuvvetle inaniyor olsak da, 2015 ve 2016'da mükemmel olmadigimizin da farkindayiz. Hala mükemmel degiliz. Ama 5 yil öncesinden çok yol kat ettik." seklinde ifadeler paylasti.

Mayis ayinda görülen baska bir davada, 10 bin kisinin çalistigi Tesla'nin Fremont'taki fabrikasinda, Melvin Berry adli diger bir siyahi çalisan da irkçi ayrima ugradigi gerekçesiyle açtigi davada 1 milyon dolar tazminat hakki kazanmisti.

Kaynak: AA