TBMM Genel Kurulunda Deprem Komisyonu Raporu Görüsülüyor

MHP Istanbul Milletvekili Cemal Çetin: 'Deprem öncesi çalismalar zamaninda, yerinde, yeterli, sürekli ve bilimsel verilere dayali olarak yapilirsa depremin yikici etkisi en aza indirgenecektir' IYI Parti Istanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoglu: 'Türkiye’nin çok sayida mühendise degil yeterli sayida, donanimli, iyi yetismis mühendise ihtiyaci var'.

MHP Istanbul Milletvekili Cemal Çetin, "Deprem öncesi çalismalar zamaninda, yerinde, yeterli, sürekli ve bilimsel verilere dayali olarak yapilirsa depremin yikici etkisi en aza indirgenecektir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Depreme Karsi Alinabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarinin En Aza Indirilmesi Için Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonunun Raporu görüsülüyor.

Rapor üzerinde IYI Parti Grubu adina söz alan Istanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoglu, Türkiye’nin, deprem üretme potansiyeli yüksek diri faylarin oldugu bir cografyada yer almasina ragmen toplumda deprem bilincinin olusmadigini söyledi. Depremin bir doga olayi oldugunu, afete insan eliyle dönüstügünü dile getiren Nuhoglu, "Ortaya çikan can ve mal kayiplarinin sorumlusu yapilasmanin her kademesindeki yetkililer ve yöneticilerdir." diye konustu.

Depremin, afete dönüsen diger doga olaylarinda oldugu gibi çok ciddi sorunlari ortaya çikardigini belirten Nuhoglu, söyle devam etti:

"Iktidarin anlayis ve uygulamalarinda genel olarak mühendis odalari yok sayilmaktadir. Raporun öneriler bölümündeki birçok maddede mühendis odalarinin çözüm ortagi olarak yer almasini önerdik ama dikkate alinmadi. En basta insaat mühendisleri olmak üzere jeoloji, jeofizik ve harita kadastro mühendisleriyle mimar ve sehir plancilari odalarinin etkin görev almalari mutlaka saglanmalidir. Türkiye’nin çok sayida mühendise degil, yeterli sayida, donanimli, iyi yetismis mühendise ihtiyaci var."

Nuhoglu, her deprem sonrasi yaralari sarmak için devletin çözüm getirmesi, çözümlerin vatandastan yana olmasi gerektigini dile getirdi.

IYI Parti Samsun Milletvekili Bedri Yasar, insani depremin degil çürük binalarin öldürdügünü vurgulayarak "Bu olay kesinlikle partiler üstüdür, bunun hiçbir siyasi tarafi yoktur. Bu yapilan son çalismalarin da Hükümetin ve idarenin programlarinda yer alacagini ümit ediyoruz. Bundan sonra daha somut adimlar görelim ki bizim yaptigimiz çalismalar da hedefine ulassin." diye konustu.

- "Deprem bilgilendirilmesi AFAD tarafindan yapilmalidir"

MHP Grubu adina söz alan Istanbul Milletvekili Cemal Çetin, Türkiye’de 1900 ve 2020 yillari arasinda kayitlara geçen, can kaybina ve hasara yol açan 250 civarinda büyük deprem meydana geldigini, 1900 ve 2020 yillari arasinda yasanan depremlerde 87 bin 817 kisi hayatini kaybettigini anlatti.

Türkiye ve yakin çevresinde her yil irili ufakli yaklasik 2 bin deprem meydana geldigini ifade eden Çetin, "Deprem, saniyelerle ölçülen çok kisa bir süreçtir, bu süreçte yapilacaklarin sayisi da bellidir. Bu sebeple, deprem öncesi alinacak tedbirler çok büyük önem arz etmektedir. Deprem öncesi çalismalar zamaninda, yerinde, yeterli, sürekli ve bilimsel verilere dayali olarak yapilirsa depremin yikici etkisi en aza indirgenecektir. Bir doga olayi olan depremi önlemek imkansizdir. Bu açidan, deprem her ne kadar bir cografyanin gerçegi olsa da afete dönüsmemesi önceden alacagimiz tedbirlere baglidir." dedi.

Çetin, gelecekte de mal ve can kayiplarina yol açacak depremlerin yasanmasinin muhtemel oldugunu ancak depreme karsi alinabilecek önlemlerle risklerin azalacagini ve depremlerin afete dönüsmeyecegini vurguladi. Türkiye'nin yüzde 92'sinin cografi olarak deprem bölgesi oldugunu, nüfusun yaklasik yüzde 93'ünün deprem tehlikesi altinda yasadigini, sanayinin yaklasik yüzde 98'inin deprem bölgelerinde bulundugunu anlatan Çetin, bu nedenle depreme karsi alinabilecek önlemlerin ülke için maddi ve manevi açidan hayati önem tasidigini vurguladi.

Çetin, Türkiye'de yakin gelecekte deprem üretme potansiyeli bulunan 500'e yakin fayin üzerinde veya fay yakininda çok sayida yerlesim yeri bulunduguna isaret ederek su önerilerde bulundu:

"Deprem bilgi altyapisinin güçlendirilmesi, çesitli bilimsel arastirmalara kaynak olusturulmasi ve alinan verilerin arastirmacilarla paylasilmasi için ülke genelindeki tüm sismik aglardan saglanan deprem verileri standart bir formatta AFAD Türkiye Deprem Veri Merkezinde depolanmali ve ilgili kurumlarla paylasilmalidir. Ülkemizde meydana gelen depremlerle ilgili bilgilendirme yetkisi yasal olarak AFAD Deprem Dairesi Baskanliginin görevleri arasinda tanimlanmakla birlikte Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Arastirma Enstitüsü tarafindan zaman zaman deprem büyüklügü farkli ölçek ve degerlerde açiklanabilmektedir. Bu durum özellikle büyük depremler sonrasinda toplum nezdinde farkli yorumlara yol açmakta ve tartismalara neden olmaktadir. Deprem bilgilendirilmesi, kanunla yetki verilen AFAD tarafindan yapilmalidir. Ülkemizde sanayinin deprem bölgelerinden uzak yerlere yapilmasi, buna bagli olarak oralarda yeni yerlesim merkezleri olusturulmasi ve deprem riski tasiyan yerlerdeki sanayi tesislerinin ve nüfusunun oralara kaydirilmasi can ve mal kaybi açisindan risk unsurunu azaltabilecektir."
Kaynak: AA