TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Parti'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

TBMM Genel Kurulunda, CHP, HDP ve IYI Parti'nin gündeme iliskin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda gündem disi konusmalarin ardindan partilerin grup önerileri ayri ayri ele alindi.

Partisinin, "üniversitelerdeki yurt sorunu" hakkinda Meclis arastirma önergesinin bugün ele alinmasina dair grup önerisi üzerinde söz alan CHP Istanbul Milletvekili Onursal Adigüzel, üniversite ögrencilerinin, 1,5 yil aradan sonra egitime basladigini animsatti.

Örgün egitimdeki ögrencilerin beste birinin yurt sorunu yasadigini savunan Adigüzel, "Talebin yogunlugunu incelemeden 'yurt sorunu yok' derseniz yanilirsiniz. Koskoca metropol kent Istanbul'da yurt sayisi sadece 21'dir. Ankara ve Izmir'de her 11 ögrenciden birine yurt yatagi düsüyor. Bugün eger Türkiye'de cemaatlerin yurt sayisi, devlet yurtlarindan fazlaysa bunun sorumlusu AK Parti'dir. 19 yillik AK Parti iktidarinda tablo su; üniversiteyi kazanan ögrenci de sokakta, üniversite bitiren gençler de sokakta." dedi.

IYI Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk de üniversite ögrencilerinin yurt sorununun nedeninin plansizlik oldugunu ileri sürdü.

Koronavirüs salgininin bu plansizliktan dogan sorunu daha da artirdigini ifade eden Öztürk, "Her üniversite kendi bütçesinden, döner sermayesinden, kampüsü içinde kendi ögrenci kapasitesinin en az üçte biri kadar yurt yapmasi YÖK tarafindan zorunlu hale getirilmelidir." önerisinde bulundu.

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Togrul da Türkiye'de her 5 ögrenciden birine yurt yatagi düstügünü iddia etti.

-"Otel konforunda yurtlarda misafir edildi"

AK Parti Sinop Milletvekili Nazim Mavis ise bugüne kadar anne ve babalarin çocuklarini gönül rahatligiyla birakabilecekleri yurtlar insa ettiklerini, yurt talebine yanit verilemeyen tek bir ögrenci kalmayincaya kadar da çalismaya devam edeceklerini söyledi.

AK Parti iktidarlarinda, ögrencilerin otel konforunda yurtlarda misafir edildigini dile getiren Mavis, söyle konustu:

"Beceriksiz iktidarlardan devraldigimiz Türkiye'yi biz imar ettik, insa ettik. Yurt sayimizi 190'dan 778'e çikardik. Yatak kapasitemizi 182 bin 258'den 730 bine çikardik. Yeni yapilacak yurtlarimizla beraber 110 bin ilave yatak kapasitesi ile neredeyse yurtlarimizda barindirdigimiz ögrencilerimizin sayisi bir milyonu bulacak. Ispanya 91 bin, Almanya 291 bin, Fransa 365 bin, Ingiltere 550 bin, Hollanda 113 bin kamu, özel ve üniversite yurtlarinda ögrenci barindiriyor. Türkiye'de ise 729 bin ögrenci kamu yurtlarinda bariniyor. Bu büyük basariya ragmen elbette gelinen seviyenin daha da üstüne çikmayi, talep eden tüm ögrencilerimize barinma firsati sunmayi elbette ki hepimiz hedefliyoruz."

Görüsmelerinin tamamlanmasinin ardindan yapilan oylamada öneri kabul edilmedi.

HDP'nin "Türkiye'de barinma sorunu" ile IYI Parti'nin "mültecilerin ve geçici koruma sahiplerinin ülkelerine güvenle geri gönderilmesi"ne iliskin arastirma önergelerinin bugün görüsülmesine dair grup önerileri de kabul edilmedi.

TBMM Genel Kurulu'nda daha sonra Depreme Karsi Alinabilecek Önlemlerin ve Depremin Zararlarinin En Aza Indirilmesi Için Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu Raporu'nun görüsmelerine geçildi.

Kaynak: AA