Sosyal Medyada Yasanan Toplu Kesinti ABD Medyasinda Genis Yer Buldu

ABD merkezli sosyal medya platformlari Facebook, WhatsApp ve Instagram'da dünya genelinde yasanan bir günlük erisim sorununa Amerikan medyasi genis yer ayirdi.

Sosyal Medyada Yasanan Toplu Kesinti ABD Medyasinda Genis Yer Buldu
Sosyal medya uygulamalarindaki çökme sorununa deginen Amerikan medyasi, insanlarin sosyal medya ile olusturdugu baga vurgu yaparken dünya genelinde yasanan kesintinin Facebook kurucusu Mark Zuckerberg'in "dijital hakimiyetini" tekrar gündeme getirdigine dikkati çekti.

New York Times'in makalesinde, sosyal medyanin sokaktaki vatandastan politikacilara kadar her türlü insanin hayatinda isgal ettigi yerin test edilmesi adina dün yasanan kesintinin önem tasidigina degindi.

Facebook ve uygulamalarinin "hayatin neredeyse her yönüne girdigine" dair düsünce, "Meksika'da politikacilar seçmenlerinden koptu. Türkiye'de esnaf mallarini satamadi. Kolombiya'da ise toplumsal cinsiyete dayali siddet magdurlarini hayat kurtaran hizmetlere baglamak için WhatsApp'i kullanan bir yardim kurulusunun çalismalari aksadi." cümleleri ile örneklendirildi.

Bu platformlarin özellikle, Hindistan, Latin Amerika ve Afrika'da, maliyetleri ucuzlattigi için kamu hizmetleri, iletisim ve ticaretin bir parçasi haline geldigi kaydedildi.

- "Mark Zuckerberg Imparatorluguna" isaret edildi

Wall Street Journal (WSJ) ise "Dev bir teknoloji sirketi, çevrim içi sosyal hayatimizin büyük bir kismini kontrol ediyor." diyerek sosyal medyanin insan hayatinda olusturdugu tehdidin altini çizdi.

Makalede, "Verilerimizin ne kadarinin Mark Zuckerberg'in imparatorlugundan geçtigine bir bakin. Bu, birkaç sevimli kedi fotografini veya en son ünlü dedikodularini kaçirmakla ilgili degil: Birçogu için, iletisimlerinin büyük kismi, sohbetler ve gruplar Facebook Inc. tarafindan kontrol edilen kanallar üzerinden gerçeklesiyor." cümleleri yer aldi.

"2021'in büyük sosyal kesintisi derssiz degildir." uyarisina yer verilen gazetede bir sonraki kesintinin daha büyük olabilecegi, insanlarin kendi veri depolarini olusturmalari, haberlesme için eskiden oldugu gibi mesaj ve e-postayi tercih etmeleri konularinda yönlendirme yapildi.

- Ilk defa birden fazla uygulamada kesinti yasandi

Finans agirlikli haber üreten Bloomberg'in internet sayfasinda da sosyal medya platformlarinda ilk defa ayni anda birden fazla uygulamada uzun süreli bir kesinti yasandigina vurgu yapildi.

Bloomberg'in teknoloji sayfasinda, Facebook ve ona bagli diger uygulamalarda yasanan kesintinin sismik bir etkisi oldugu ve 2,75 milyardan fazla insanin iletisim kurmak, is yapmak ve haberleri takip etmek için güvendigi bir dizi hizmeti negatif etkiledigi belirtildi.

Zuckerberg ve sirketlerinin 5 saati askin kesinti esansindaki kaybinin borsa degerinin on milyarlarca dolara karsilik geldigi bildirildi.

- Tekel riskine isaret edildi

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat üyesi Ocasio Cortez Twitter'da, Facebook Inc'in büyük kesintisinin, dünya çapinda iletisim ve diger hizmetler üzerindeki tekelini hatirlattigini belirterek bu gelismenin sirketin bölünmesi gerektiginin en son göstergesi olduguna dair paylasimda bulundu.

Cortez, "Facebook'un rakip herhangi bir platforma sahip olma, kopyalama veya yok etme tekelci misyonunun özgür toplum ve demokrasi üzerinde inanilmaz derecede yikici etkileri var gibi." ifadesini kullandi.

Bir süre önce ABD Federal Ticaret Komisyonu, Facebook'a karsi, hakimiyeti elinde toplamak için Instagram ve WhatsApp'i satin alan bir tekelci olmakla suçlayarak bir antitröst davasi açmisti.

Avrupa Birligi bünyesinde de sirketin gücünü kisitlayacak kapsamli düzenlemelerin hazirlandigi biliniyor.

Kaynak: AA