Osmanli'nin Ilk Telsiz Telgraf Istasyonunun Restorasyonu Sürüyor

Antalya'nin Kas ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin sinirlarinda bulunan Osmanli döneminden kalan telsiz telgraf istasyonunun restorasyonu sürüyor.

Likya Birligi'nin baskenti olarak bilinen Patara'da, Osmanli Devleti'nin Kuzey Afrika'daki son topragi Trablusgarp ile tek baglantisi olan 1906'da insa edilen Anadolu'nun ilk telsiz telgraf istasyonunu da bulunuyor.

Istasyon, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in 2020'yi "Patara Yili" ilan etmesinin ardindan Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli Bati Akdeniz Kalkinma Ajansinin (BAKA) destegiyle yeniden ayaga kaldiriliyor.

Bölgesel kalkinmaya da katki saglayacak telsiz telgraf istasyonunun onarim çalismalari devam ediyor.

Patara Antik Kenti Kazi Baskani ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Havva Iskan Isik, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Sultan 2. Abdülhamid tarafindan yaptirilan Osmanli Devleti'nin ilk telsiz telgraf istasyonunun onariminin devam ettigini dile getirdi.

Prof. Dr. Isik, istasyonun, bombalandigi için güçlükle ayakta duran duvarlarin tamamini, sivalarini da koruyarak muhafaza ettiklerini aktardi.

Likya Birligi'nin baskenti olarak bilinen Patara ören yerinde ortaya çikarilan istasyon, restorasyonun ardindan müze haline dönüstürülecek.

Kaynak: AA