Myanmar'da Devrik Lider Suu Çii Bu Ay Mahkemede Ifade Verecek

Myanmar'da devrik lider Aung San Suu Çii, subat ayinda ordunun askeri darbeyle ülkede yönetimi ele geçirmesinden sonra, aleyhine açilan birkaç davadan birinde bu ay ilk kez mahkemede ifade verecek.

Suu Çii'nin avukati Khin Maung Zaw yaptigi açiklamada, ay sonunda yapilmasi planlanan mahkemede devrik lider ve iki sanigin ifade verecegini ve baska tanik çagrilmayacagini aktardi.

Suu Çii'nin ifade verecegi mahkemenin 26 Ekim'de baslamasi bekleniyor.

Devrik liderin destekçileri ve bagimsiz analistler, devrik lidere yöneltilen suçlamalarin asilsiz ve ordunun iktidari ele geçirmesini mesrulastirmaya yönelik bir girisim oldugunu iddia ediyor.

Suu Çiii, 2020 seçim kampanyasi sirasinda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisine iliskin kisitlamalari ihlal etmek, yasa disi yollardan telsiz elde etmek ve telsizleri lisanssiz kullanmaktan yargilaniyor.

Aleyhindeki tüm davalar halka ve basina kapali yapilan Suu Çii, askeri yönetim tarafindan baskent Naypyitaw'da açiklanmayan bir yerde tutuluyor.

Cuma günü Suu Çiii'nin yolsuzluk suçlamalariyla ilgili ayri bir davada eski bir siyasi müttefiki devrik lidere büyük miktarda nakit ve altin verdigini itiraf etti.

Her biri 15 yila kadar hapis cezasi gerektiren dört yolsuzluk suçlamasiyla karsi karsiya olan Suu Çii'nin, ayrica en fazla 14 yil hapis cezasi öngören resmi sirlar yasasini ihlal etmekten yargilanmasi için de hazirliklar basladi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar yaklasik bin kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA