Fransa'da Hükumetin Sosyal Politikalarina Karsi Grev Ve Gösteriler Düzenlendi

Fransa'nin genelinde binlerce kisi, hükûmetin sosyal politikalarini protesto etmek amaciyla grev ve gösteriler düzenledi.

Birçok sendikanin çagrisiyla Paris'teki Republique Meydani'nda toplanan eylemciler, Opera binasi yakinlarina yürüdü.

Hükûmetin hazirladigi emeklilik reformuna tepki gösteren göstericiler, kamuda ve özel sektörde is sartlarinin gelistirilmesini, emeklilerin, çalisanlarin ve memurlarin aldigi maaslara zam yapilmasini talep etti.

Eylemciler, hükûmet karsiti pankartlar tasidi ve sloganlar atti.

Yaklasik 25 bin kisinin katildigi Paris'teki eylemde polis yogun güvenlik önlemleri alindi.

Paris'in yani sira ülke genelinde 200'den fazla noktada gösteriler düzenlendi.

Ülke genelindeki gösterilerde, toplu tasima araçlarinda ve tren seferlerinde kismen aksakliklar yasandi.

Egitim Bakanligina göre ögretmenlerin yüzde 4,06'si bugün greve gitti.

Paris yönetimi, Mart 2020'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle emeklilik reformuna iliskin çalismalari durdurmustu.

Fransa Cumhurbaskani Emanuel Macron, 21 Eylül'de ilgili bakanlarla yaptigi toplantida, reforma iliskin çalismalarin uygun zamanda yeniden baslayacagini söylemisti.

- Eylemler siddete dönüstü

Hükûmetin hazirladigi ve Ulusal Meclis'e sundugu emeklik reformuna karsi Aralik 2019'da ve Ocak 2020'de Paris basta olmak üzere ülke genelinde farkli günlerde yüz binlerce kisinin katildigi birçok gösteri düzenlenmisti.

Gösterilerde polisin gazetecilere ve eylemcilere uyguladigi siddet tartismalara neden olmustu.

Zaman zaman siddete dönüsen eylemlerde AA foto muhabirleri Mustafa Yalçin ve Dursun Aydemir'in yani sira 2 gazeteci, polisin müdahalesi sonucu yaralanmisti. Ayrica gösterilerde 16'si polis 36 kisi yaralanmis ve 85 kisi gözaltina alinmisti.

Reforma karsi yapilan grevler nedeniyle de ulasim, saglik ve kamu hizmetlerinde aksamalar yasanmis, özellikle Paris'te günlük hayat felç olmustu.

- Emeklilik reformu ne öngörüyor?

Memur ve isçi ayrimini ortadan kaldirmayi öngören reforma göre emeklilik sistemine tek bir düzen getirilecek, çesitli sektörlere taninan ayricaliklar ve 42 emeklilik türü peyderpey kaldirilacak.

Emeklilik yasinin 62 olarak kalmasi ancak isçilerin tam maas almak için 64 yasina kadar çalismasi öngörülen reforma göre, 1975'ten önce doganlar yeni sistemden etkilenmeyecek.

Reformda, emeklilik maasinin çalisma süresince elde edilen puana göre hesaplanmasi ve emeklilik maasinin en az 1000 avro olmasi öngörülüyor.

Hükûmet, bu reformun Fransizlarin lehine olacagini, halk ise reformun uygulanmasi halinde emeklilik maasinin düsecegini savunuyor.

Kaynak: AA