Fransa Balikçilik Sorununda AB'den Ingiltere'ye Karsi 'Daha Kati Olmasini' Istedi

Fransa Basbakani Jean Castex, Ingiltere'nin Fransiz balikçilarinin Ingiliz sularinda avlanmalarina izin vermemesi üzerine, Brexit sonrasi uygulanan balikçilik kosullari konusunda Avrupa Birligi'nden (AB) Ingiltere'ye karsi "daha kati olmasini" istedigini bildirdi.

Castex, Ulusal Mecliste yaptigi konusmada, Ingiltere'nin Brexit anlasmasina uyup uymadigi konusunda AB'nin dikkatli olmasi gerektigini söyledi.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ile bu konuyu görüstügünü ifade eden Castex, Brexit sonrasi uygulanan balikçilik kosullari konusunda AB'den Ingiltere'ye karsi "harekete geçmesini" ve "daha kati olmasini" istedigini belirtti.

Castex, bunun yeterli gelmemesi halinde tahkim mahkemesine basvuracaklarini ve AB'nin himayesinde imzalanan anlasmalarin hangi kosullarda uygulandigina daha kapsamli sekilde bakacaklarini kaydetti.

Jean Castex, gerektiginde Ingiltere ile is birliginin sorgulanacagi tehdidinde bulundu.

AB Islerinden Sorumlu Devlet Bakani Clement Beaune da yaptigi açiklamada, gelecek günlerde AB veya ulusal düzeyde Ingiltere'ye karsi baski içeren önlemler alacaklarini belirtti.

Ingiltere'ye bagli Jersey Adasi yönetimi, kendi sularinda avlanmaya devam etmek isteyen 64 Fransiz balikçi teknesine lisans verdigini, 75'ine ise lisans vermeyi reddettigini açiklamisti.

Jersey Adasi yönetiminin, Brexit sonrasi imzalanan Ingiltere-AB Ticaret Anlasmasi kapsaminda, kendi sularinda avlanmaya devam etmek isteyen Fransiz balikçi teknelerinden, geçmisteki balikçilik faaliyetlerine dair kanit sunmalarini istemesiyle mayista Fransa ile Ingiltere arasinda gerginlik baslamisti.

Bunun üzerine Fransa, Jersey'nin elektrigini kesme, Fransiz balikçilar da adanin limanini ablukaya alma tehdidinde bulunmustu.

Ingiliz hükümeti de Jersey Adasi'na "ihtiyati bir önlem" olarak iki donanma gemisi göndermisti. Buna karsilik Fransa da ayni sekilde adaya iki donanma gemisi göndermisti.

Mans Adalari'ndan olan Jersey'nin elektriginin yüzde 95'i yaklasik 14 mil uzakliktaki Fransa tarafindan saglaniyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe'nin bir temsilcisi bulunan ada, uluslararasi arenada Ingiltere tarafindan temsil ediliyor.

Kaynak: AA