Filistin Devlet Baskani Abbas Açiklamasi 'Uluslararasi Kararlara Dayali Bir Siyasi Sürece Haziriz'

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Filistin-Israil sorununun çözümü için uluslararasi hukuk çerçevesinde yeni bir siyasal sürece hazir olduklarini açikladi.



Filistin resmi ajansi WAFA’ya göre, Abbas, isgal altindaki Bati Seria’nin Ramallah kentinde ABD yönetiminin Israil-Filistin Özel Temsilcisi Hadi Amr ile bir araya geldi.

Söz konusu görüsmede "mevcut durumun" ve bu durumun sürdürülmesinin kabulünün mümkün olmadigini belirten Abbas, "Uluslararasi kararlara dayali bir siyasi sürece haziriz." dedi.

Abbas, uluslararasi kararlara dayali siyasi sürece giderek, isgalin sona erdirilmesi ve baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devleti kurulmasi için Birlesmis Milletler (BM) ile Orta Dogu Dörtlüsü (Rusya, ABD, Avrupa Birligi, BM) çatisi altinda uluslararasi bir baris konferansini düzenlemenin gerekliligine vurgu yapti.

Filistin ile ABD’nin iliskilerinin gelistirilmesinin ve güçlendirilmesinin önemine dikkati çeken Abbas, ayrica Filistin halkina yönelik uygulamalarini, Yahudi yerlesim birimi insa ve genisletme faaliyetlerini, mahkumlara yönelik baskilarini ve suikast operasyonlarini durdurmak için Israil'e baski yapilmasi gerektigini kaydetti.

Abbas 24 Eylül’de yaptigi açiklamada Israil-Filistin meselesinde iki devletli çözümün basarisiz olmasi durumunda, ya BM’nin 1947 tarihli 181 sayili taksim kararina dönme seçenegi ya da herkesin esit siyasi haklara sahip oldugu tarihi Filistin topraklarinda tek devletli bir çözüm yoluna gideceklerini söylemisti.

Israil ile Filistin arasindaki baris görüsmeleri, Israil'in, "1967 sinirlarini, zorunlu göçe maruz birakilan Filistinlilerin geri dönüs hakkini ve yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinin insasina son vermeyi" kabul etmemesi nedeniyle Nisan 2014'te durmustu.

Kaynak: AA