Eski Çalisanina Göre Facebook Hem Gençlere Hem Demokrasiye Zarar Veriyor

Facebook'un eski ürün yöneticisi Frances Haugen, sirketin karindan vazgeçmemek için çocuklara ve gençlere zarar veren özelliklerini kamuoyundan bilerek sakladigini ve demokrasiye zarar verdigini savundu.

Eski Çalisanina Göre Facebook Hem Gençlere Hem Demokrasiye Zarar Veriyor
Kisa süre önce sirket aleyhine muhbirlik yaparak kamuoyunun önüne çikan eski Facebook yöneticisi Haugen, sirketin bazi yöntemleriyle ilgili olarak Senato Ticaret, Bilim ve Ulastirma Alt Komitesinde düzenlenen oturuma katildi.

Haugen, Facebook'un, yüksek kardan vazgeçmemek için özellikle çocuk ve gençlerin bagimli oldugu özelliklerini ve bu kesimlere zarar veren birçok uygulamasini bilerek düzenlemedigini ve konuyla ilgili arastirma sonuçlarini kamuoyundan sakladigini savundu.

"Bizi birbirimize baglayan bir sosyal medyaya, demokrasimize zarar vermeden, çocuklarimizi tehlikeye atmadan ve dünya genelinde etnik siddete yol açmadan da sahip olabiliriz." ifadesini kullanan Haugen, Facebook'un birçok tercihiyle hem ABD'de hem de dünya genelinde demokrasiye zarar verdigini ve ayrimciligi körükledigini ileri sürdü.

"Facebook'un regüle edilmesi için Kongrenin harekete geçmesi lazim. Sirket, karini kamu güvenligine tercih ediyor." diyen Haugen, Kongrenin adim atmamasi halinde sosyal medya sirketlerinin, sorumluluk almadan sadece yüksek karlar elde etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Sirketin çocuk ve gençlere yönelik birçok düzenlemesinin ne gibi sonuçlarinin olduguna iliskin arastirmalarin kamuoyuna açiklanmasi gerektigini de söyleyen Haugen, ABD yasalarina göre söz konusu sirketlerin "içeriklerden sorumlu tutulmamasinin" da bu firmalari sorumsuzluga ittigini belirtti.

- Haugen, Facebook raporlarini sizdirmisti

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg ile ayni üniversiteden mezun olan veri bilimcisi 37 yasindaki Haugen, CBS kanalinda yayinlanan "60 Dakika" programinda, sirketin kendi iç raporlarini Wall Street Journal'a ve federal birimlere kendisinin sizdirdigini açiklamisti.

Facebook'un iç arastirmalarinin, nefreti ve yanlis bilgiyi nasil büyüttügünü gösterdigini belirten Haugen, geçen yil Joe Biden'in baskan seçilmesinden sonra sirketin yanlis bilgi yayimi ve olasi ayaklanmalari engellemek için alinmis önlemleri kapattigini ve bunun da 6 Ocak'taki Kongre baskinina katkida bulundugunu iddia etmisti.

Haugen, Facebook'un 2019'dan beri çalistigi ilgili "sivil bütünlük" birimini 3 Kasim 2020 seçimlerinden sonra dagitmasinin ardindan sirkete güveninin kalmadigini ve isinden ayrildigini kaydederek, "Facebook, tekrar tekrar gösterdi ki kar etmeyi güvenlige tercih ediyor." diye konusmustu.

Facebook üst yöneticisi Nick Clegg ise, Haugen'in iddialarinin "yaniltici" oldugunu öne sürerek eldeki kanitlarin, Facebook'un veya daha genel olarak sosyal medyanin, kutuplasmanin baslica nedeni oldugu fikrini desteklemedigini savunmustu.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, eylül ayi ortasinda yayimladigi haberde, Facebook ürünleri ile çocuk ve gençlerin zihin sagligi arasindaki iliskiyi arastiran bazi belgeleri kamuoyu ile paylasmis, Facebook'un sirket içinden sizan raporlardaki bulgular tartismalara neden olmustu.

FactSet analistlerine göre, 2018'de 56 milyar dolar geliri olan Facebook'un, bu yil gelirini 119 milyar dolara çikardigi, yine 2018'de 375 milyar dolar olan sirketin piyasa degerinin bu yil yaklasik 1 trilyon dolara yükseldigi kaydediliyor.

Kaynak: AA