Sigarayi Birakinca Kilo Almak Korkusuna Kapilmayin

Acibadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Akgül, “Sigarayi birakinca kilo olma korkunuz, birakma karariniza engel olmasin. Çok basit bazi düzenlemelerle hiç kilo almadan sigarayi birakabilirsiniz” dedi.

Sigarayi Birakinca Kilo Almak Korkusuna Kapilmayin
Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Akgül, sigara birakma sürecinde yeterli ve dengeli beslenme programlarinin takip edilmesini önerip, asiri kisitlayici diyetlerden uzak durulmasi gerektigini söyledi.



2019 yilinda 103 katilimci ile yapilan bir çalismaya göre sigarayi birakanlarin kilo aldigi ve sismanlamak istemeyenlerin de asiri kisitli bir yeme davranisina yöneldigini kaydeden Akgül, “Sigarayi bikan bireylerin bir yilda ortalama 5 kilo aldigi, yüzde 13’ünde ise bu artisin 10 kilo üzerine çiktigi görülmüstür. Hatta bazi arastirmalar sigara biraktiktan sonra kilo alanlarin, bunu önlemek için yeniden sigaraya basladigini ortaya koyuyor” diye konustu.



"Sigara, tat ve koku duyusunu bozuyor"

Sigara içenlerin C, E ve A vitaminleri ile folik asit, posa, çoklu doymamis yag asitleri, demir ve karoten alimlarinin düsük, doymus yag aliminin ise yüksek oldugunu belirten Akgül, söyle devam etti:

“Sigaranin, hatta sigara dumaninin tat ve koku duyusunu bozmasi, besin alimini ve besin tercihlerini degistirebiliyor. Bu da yetersiz ve dengesiz beslenme aliskanligina, sigaranin besin emilimini azaltmasina bagli hastaliklarin gelismesine neden olabiliyor.”

Sigarayi biraktiktan sonra hissedilen yoksunluk belirtilerinden biri olan istah artisinin birkaç ay boyunca sürebildigine isaret eden Gizem Akgül, “Bu süreçte kilo almamak veya kilo vermek için beslenmelerinde çok kisitlamaya giden kisiler, sonraki dönemde daha fazla yeme davranisi görülüyor. Ayrica besin yetersizligi ve psikososyal islevlerde gerilemeler de olabiliyor. Sigarayi biraktiktan sonra da bagisikligi destekleyici ve antioksidanlardan zengin beslenmeye önem verilmelidir” dedi.



Kilo almadan sigarayi birakmak çok kolay

Beslenme ve Diyet Uzmani Gizem Akgül, sigarayi biraktiktan sonra kilo almamak için neler yapilmasi gerektigi konusunda su öneri ve uyarilarda bulundu:

"Su tüketiminizi günlük 10-12 bardak düzeyinde tutmaya özen gösterin. Caniniz bir seyler atistirmak istediginde önce bir bardak su için.

Porsiyon kontrolü saglayin. Yemeginizi küçük tabaklarda yiyin, ögünlere taze sebze ile baslayin.

Yemeklerinizi küçük lokmalara bölün, her lokmanizi uzun uzun çigneyin.

Meyve ve sebze suyu içmek yerine iyice yikadiginiz bu besinleri isirarak tüketin.

Caniniz sekerli besin çektiginde öncelikle taze ve kuru meyvelerden, seker eklenmemis meyve çaylarindan faydalanin.

Antioksidan kapasitenizi artirin. A, C ve E vitamini içeren gidalari sofraniza ekleyin.

Sigarayi biraktiktan sonra siklikla görülen kabizliga karsi posa aliminizi artirin. Günde iki porsiyon farkli renklerde meyve ve ögünlerde bol yesillikli taze limon eklenmis salatalar bu ihtiyacini karsilamaya yardimci olur.

Lif orani yüksek tam tahil ürünleri (tam tahilli ekmek, tam bugday, makarna, bulgur, kepeli pirinç, bugday ruseymi) hem sindirim sisteminizin çalismasina destek olur hem de uzun süre tokluk saglar.

Kavrulmamis findik, ceviz, badem gibi yagli tohumlar, atistirma ihtiyacini karsilar, bagisikligi güçlendirir. Unutmayin saglikli olsalar bile bu besinlerin fala tüketilmesi de kilo alimina neden olabilir. Porsiyon kontrolünü elden birakmayin. Bu nedenle kuru yemisleri sinirsiz degil, sayiyla tüketin. 10 findik, 10 badem, 2 tam ceviz günlük listenizi olusturabilir.

D vitamini seviyenize baktirin. Bagisiklik sisteminin güçlenmesinin yani sira kemik ve iskelet sistemi için gerekli olan bazi minerallerin kullanilmasinda önemli bir vitamin olan D vitamininin eksikliginin tamamlanmasi önemlidir. En temel kaynagi günestir. Somon, ton baligi, yumurta sarisi, süt de besin yoluyla alinan D vitamini kaynaklaridir.

Düzenli egzersiz yapmayi ve açik havada yürüyüse çikmayi ihmal etmeyin."
Kaynak: İHA