Üsküp'te Cumhuriyet Bayrami Kutlamalari

Etkinlikler kapsaminda Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri egitim aldigi Manastir Askeri Idadisi ziyaret edildi.

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Üsküp Subesi'nin, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiligi himayesinde düzenledigi 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami kutlamalari kapsaminda birçok etkinlik gerçeklestirildi.

Cumhuriyet'in kurulusunun 98. yil dönümünde Kuzey Makedonya'nin Ohrid, Üsküp sehirlerinin yani sira Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri egitim aldigi Manastir Askeri Idadisi gezildi.

Türkiye'den gelen akademisyen ve kültür sanat dünyasindan birçok ismin yani sira geziye YEE Baskani Seref Ates, YEE Denetleme Kurulu üyesi ve eski CHP Istanbul Milletvekili Ali Özgündüz ile Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Serhat Kula katildi.

Müze olarak kullanilan okulun ikinci katinda Mustafa Kemal Atatürk için ayrilan odada ani defterini imzalayan Ates, "Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yilina dogru Atatürk'ün daha Atatürk olmadan, Mustafa Kemal Atatürk olarak çocuklugunun ve gençliginin geçtigi bu bölgede, zihin dünyasinin ve ideallerinin olgunlastigi bu okulda bulunmaktan olaganüstü heyecan duymaktayim." ifadelerini yazdi.

Ali Özgündüz de Büyük Önder Atatürk'ün yetistigi okulda bulunmanin müthis bir duygu oldugunu dile getirerek, "Atatürk'ün zihin dünyasinin ve kisiliginin olustugu Ata yurdu olan bu topraklarin kültürü, ayni zamanda Anadolu'da harmanlanmis ve yasamaya devam etmistir. Atatürk ve onun gibi subaylari yetistiren bu okulun ögretmenlerini de saygiyla aniyorum." ifadelerini kullandi.

Manastir Konservatuvari ögrencilerinin de Atatürk'ün sevdigi sarkilardan özel bir performans sergiledigi program sonunda toplu fotograf çekildi.

- Manastir Askeri Idadisi çok sayida önemli sahsiyet yetistirdi

Atatürk, Selanik Askeri Rüstiyesi'ni basarili bir sekilde bitirdikten sonra 1896'da askeri liseyi okumak için geldigi Manastir Askeri Idadisi'nden 1899'da mezun oldu ve daha sonra egitimine Istanbul Harp Okulu'nda devam etti.

Çok kültürlü yapisiyla dikkat çeken Manastir sehrinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunda önemli rol oynayan çok sayida önemli sahsiyeti yetistirmis Manastir Askeri Idadisi, bugün Manastir Kültür Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede bölgeye ait arkeolojik eserler sergileniyor.

Makedon kültürüne dair pek çok kalinti, fotograf, kiyafet gibi objelerin yer aldigi binanin ikinci katindaki Atatürk'ün Ani odasinda ise Cumhuriyetin Kurucusu Atatürk'ün balmumu heykeli, büstü ve bazi kisisel esyalari, hayati, katildigi savaslar, veciz sözleri, fotograflar ve Atatürk ile ilgili Türkçe ve diger dillerde yayimlanmis kitap, brosür ve dergiler sergileniyor.

Genelkurmay Baskanligi tarafindan hazirlanmis "Günesin Adi: Mustafa Kemal" isimli kisa film de burada izlenebiliyor.

Ayrica Büyük Taarruz, Sakarya Meydan Muharebesi ve Çanakkale Savasi ile ilgili Türkçe, Ingilizce ve Makedonca dillerinde anlatimlar da ziyaretçilerin dikkatine sunuluyor.
Kaynak: AA