Suudi Arabistan Açiklamasi Hizbullah'in Lübnan Üzerindeki Hakimiyeti Isiginda Beyrut'la Iliski Faydasiz

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, "Hizbullah'in Lübnan siyaseti üzerindeki hakimiyeti devam ederken Beyrut'la iliskilerin faydasiz" oldugunu söyledi.

Bin Ferhan, Suudi Arabistan'in yani sira 3 Körfez ülkesinin Lübnan'daki büyükelçilerini çekmesine neden olan Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin Yemen'le ilgili olarak Riyad yönetimini elestiren açiklamalari üzerine Al Arabiya televizyon kanalina konustu.

Hizbullah'i isaret eden bin Ferhan, "Lübnan'la herhangi bir kriz yok. Bilakis Lübnan'daki kriz, Iran'a vekalet edenlerin hegemonyasi nedeniyledir." ifadesini kullandi.

Hizbullah'in Lübnan'daki siyasi sisteme hakimiyetinin kendilerini endiselendirdigini dile getiren bin Ferhan, "Hizbullah'in Lübnan siyasetindeki hakimiyeti isiginda Beyrut'la iliskiler faydasiz." diye konustu.

Bin Ferhan, Lübnan'in, Arap dünyasindaki egemenligini, gücünü ve konumunu geri kazandiracak kapsamli bir reforma ihtiyaci oldugunu belirterek, Suudi Arabistan'in bu baglamda harcanan çabalara destek verecegini kaydetti.

Bin Ferhan ayrica ülkesinin, "Lübnan'in içislerine karismadiginin ve herhangi bir sey dikte etmediginin" altini çizdi.

Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin Yemen'le ilgili olarak Riyad yönetimini elestiren açiklamalari üzerine önceki gün Suudi Arabistan, ardindan dün Bahreyn, Kuveyt ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Lübnan'daki Büyükelçisi'ni geri çagirmisti.

- Lübnan Enformasyon Bakani'ndan Riyad'a Yemen suçlamasi

Kardahi, daha önce katildigi ve 27 Ekim'de yayinlanan bir televizyon programinda Husiler ve Yemen'e iliskin soru üzerine Riyad'i suçlayici ifadeler kullandigi bir degerlendirmede bulunmustu.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topragini savundugunu düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Enformasyon Bakani Kardahi'nin bu ifadeleri üzerine Basbakan Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamisti.

Açiklamada, Kardahi'nin bakanlik görevine baslamadan önce bir televizyon programinda Yemen'le ilgili bazi ifadeler kullandigi, bunun hiçbir sekilde su anki konumunu yansitmadigi belirtilmisti.

Kardahi'nin açiklamalarinin reddedildigi vurgulanirken söz konusu ifadelerin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile olan siyasetini yansitmadigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA