Sivil Zabita Ekipleri Yolcu Gibi Bindikleri Taksileri Denetledi

Izmir Büyüksehir Belediyesi, yolcularin “kisa mesafe” sikayetlerini dikkate alarak kentte hizmet veren taksicilere yönelik denetimlerini siklastirdi. Sivil ekipler yolcu gibi taksilere binerken, gidecekleri mesafe kisa oldugu gerekçesiyle yolcu almayan taksi soförlerine para ceza kesildi.

Sivil Zabita Ekipleri Yolcu Gibi Bindikleri Taksileri Denetledi
Izmir Büyüksehir Belediyesi Zabita Dairesi Baskanligi Zabita Trafik Subesi, kesintisiz ve güvenli trafik akisini saglamak için denetimlerini sürdürüyor. Vatandaslardan gelen sikayetleri degerlendiren ekipler, ticari taksilerin "kisa mesafe" diyerek yolcu almadigina dair sikayetler üzerine harekete geçti. Sivil zabita ekipleri, kentin farkli noktalarinda yolcu gibi bindikleri taksicilerden kendilerini kisa mesafeye götürmelerini istedi. Kisa mesafe gitmeyerek yolculari magdur eden taksi soförlerine Izmir Büyüksehir Belediyesi Encümeni tarafindan belirlenen 427 liralik para cezasi uygulandi.

“Kisa mesafe de olsa götürmek zorunda”

Zabita Trafik Sube Müdürü Fatih Toprakdeviren, sivil ekipler tarafindan sürdürdükleri denetimlerde kimi soförlerin kisa mesafe itirazi ile karsilastiklarini söyledi.

Toprakdeviren, “Taksi soförleri kisa mesafe bile olsa yolculari magdur edemez. Gidecekleri mesafe 3 kilometre, 1 kilometre, hatta 500 metre bile olabilir. Yolcuyu götürmek zorundalar. Yolcu belki hastaneye gidecek ve mesafe 300 metre. Yasli biri var, kisa mesafe bile olsa yürüyemiyor. Yolcuyu götürmek zorunda. Yaptigimiz uygulamalarda sivil ekiplerimiz böyle durumla karsilastiginda gerekli islemi uyguladi” dedi.

Sivil denetimlerde son bir ay içerisinde 35’e yakin islem yapildigini ifade eden Toprakdeviren, “Yapilan denetimlerin zaman içerisinde etkili oldugunu da gördük. Günde 100 taksiyi sivil olarak denetliyoruz. Daha önce kurallara uymayan 20-25 taksi soförü ile karsilasiyorsak, bu sayi simdi 5’lere, 3’lere kadar düstü” diye konustu.



“Alinan tedbirler sayesinde sorun yasanmayacak”

Izmir Soförler ve Otomobilciler Esnaf Odasi Yönetim Kurulu Baskani Celil Anik da Izmir Büyüksehir Belediyesi Zabita Dairesi Baskanligi ve Izmir Il Emniyet Müdürlügü Trafik Sube Müdürlügü ile ortak çalisma yürüttüklerini belirterek, denetim yapan ekiplere tesekkür etti. Izmir Soförler ve Otomobilciler Esnaf Odasinin duyarliligi ve çalismalariyla Türkiye’ye örnek oldugunu söyleyen Celil Anik, “Bu tür hadiselerin yasanmamasi için gerekli çalismalari zaten yapiyoruz. Fakat her meslek grubunun içerisinde yanlis yapan oluyor. Önemli olan bunlarin minimize edilmesi. Daha önce Trafik Sube Müdürlügünün yaptigi çalismaya göre olumsuzluk yüzde 2 oranindaydi. Su an o da kalmadi” dedi.

Kurduklari sistemle araçlarin takibini yapabildiklerini ifade eden Anik, “Yol kenarinda duruyorsunuz ve taksi durdurmak istediniz. Durmadiginda bize plakasi veya güzergahi, saat bilgisi verilirse biz o aracin durup durmadigini belirleyebiliyoruz. Bunlar tabii ki caydirici önlemler. Ancak önemli olan direksiyon basindaki arkadaslarimizin duyarli olmasi. 2 bin 823 taksicimiz kentimizde faaliyet gösteriyor. Ben taksicilerimizin yüzde 98 oraninda duyarli oldugunu düsünüyorum ve duyarli arkadaslarimi kutluyorum. Alinan tedbirler sayesinde sorun yasanacagini düsünmüyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA