Samsunlu Gezgin 'School Bus' Ile Nepal'e Gitmek Için Gün Sayiyor

Samsunlu gezgin Kadir Mert: 'Çocukluk hayalim olan 'school bus' aracina bir sekilde ulastim. Bes yildir takip ediyordum bu araci. Bütçemi hazirlayip araci 260 bin lira gibi bir maliyete alip karavana çevirmeye basladim' 'Afgan tarafi su an biraz problemli, Nepal'de yasadim, durumlari biliyorum az çok. Rotamdaki yol Nepal'e gitmemde umarim sikinti yasatmaz. Araci 2022 Ocak ayinda Nepal'e çikartmayi planliyorum'

VEYSEL ALTUN - Samsun'da 30 yasindaki gezgin Kadir Mert, çocukluk hayali olan "school bus"i (eski okul otobüsü) karavana çevirerek Nepal'e gitmek için hazirliklarini sürdürüyor.

Daha önce Endonezya, Tayland, Singapur, Kamboçya, Nepal, Hindistan gibi ülkeleri gezen Mert'in simdiki hedefi karavanla yeniden Nepal'a gidip bir süre orada yasamak.

Uzun ugraslar sonrasi hayal ettigi araci bir galeriden satin alip memleketi Samsun'a getiren Mert, aracini karavana çevirerek hayallerini gerçeklestirmek için çalismalara basladi.

Mert, AA muhabirine, gittigi ülkelerde konaklamanin çok maliyetli oldugunu, daha önce karavan hayatinin olmadigini söyledi.

Hep eski okul otobüsünü karavana çevirme hayali oldugunu belirten Mert, "Çocukluk hayalim olan 'school bus' aracina bir sekilde ulastim. Bes yildir takip ediyordum bu araci. Bütçemi hazirlayip araci 260 bin lira gibi bir maliyete alip karavana çevirmeye basladim. Bu araçlar Izmir Valiligine 1990 yilinda gelip 2013 yilina kadar personel tasiyor ve daha sonra kullanilmiyor. Satin aldigim maliyet kadar da masraf yaparak aracin motor sesine ulastik." dedi.

Eski ve yabanci bir araç oldugu için parça sikintisinin oldugunu aktaran Mert, söyle devam etti:

"Türkiye'de parça tedariki saglayan bir firma mevcut. O da tek oldugu için fiyatlari biraz fahis tutuyor. Yaklasik 25 bin liraya motor parçalarini Samsun'a getirttim ve burada motoru açtiracak bir usta bulamadim. En son motoru Ankara ya da Istanbul'a mi götürsek diye düsünürken Çarsamba ilçesinde bir usta ile tanistik ve detroit (dizel motor modeli) motorlari daha önce de açtigini ögrendik ve problemsiz sekilde 20 günde motorun montajini gerçeklestirdi."

Aracin islemleri bittiginde Nepal için yola çikacagini anlatan Mert, "Belli bir rota yok aslinda kafamda ama kesinlikle geri dönmeyecegim bir rota olacak. Samsun'dan baslayip o anki konuma göre devam edecek. Afgan tarafi su an biraz problemli, Nepal'de yasadim durumlari biliyorum az çok. Rotamdaki yol Nepal'e gitmemde umarim sikinti yasatmaz. Araci 2022 Ocak ayinda Nepal'e çikartmayi planliyorum." diye konustu.

- "Uçaktan atlayip parasütle karavana inis yapma projelerim var"

Yamaç parasütü ile karavan hayalini bir arada yasamanin çok heyecanli olacagini anlatan Mert, "Parasütle ilgili uçaktan atlama egitimimi devam ettiriyorum. Uçaktan atlayip parasütle karavana inis yapma projelerim var ve gerçeklestirecegimi düsünüyorum." ifadelerini kullandi.

Yeni tip koronavirüs salginiyla beraber insanlarin "yürüyen bir ev"le yasama hayalinin arttigina isaret eden Mert, sunlari dile getirdi:

"Çogu kisi karavan yasamina bir hevesle basliyor. Karavana baslamak isteyen arkadaslara önce bir çekme karavan ile karavan hayatinin nasil olduguna bakmalarini tavsiye ederim ya da karavan kiralayarak tecrübe edebilirler çünkü karavanda yasamak ve bunu hayal etmek çok farkli seyler. Küçücük bir alana yasaminizi sigdirmaniz gerekiyor ve bu yorabilir insanlari. Karavan hayatini bilmeden baslayanlarin yüzde sekseni zaten satiyorlar aldiklari araçlari. Öncelikle ne istediklerini bilmeleri gerekiyor. Ben bütün istedigimi hayal edip, planlayip yavas yavas bu alana sigdirmaya çalisiyorum."

Su ana kadar 600 bin lira gibi bir maliyete ulastigini bildiren Mert, sunlari kaydetti:

"Daha da yapilacak seylerim var, günes panelleri, balkon gibi detaylari da yaptirmam gerekiyor yola çikmadan önce. Yazilimci oldugum için serbest olarak bir firmada proje yöneticiligi yapiyorum. Ayni zamanda yamaç parasütü de yaptigim için gittigim ülkelerde ticari olarak pilotluk yapabiliyorum. Bununla alakali yeterlilik sertifikalarim var."

Mert, gelir olmadan karavan hayatinin zor olacagini vurgulayarak gittigi yerlerde tandem uçusu (çift kisilik yamaç parasütü) yaparak ve egitim vererek yamaç parasütünden de para kazandigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA