Meme Kanserinde Erken Teshis Basariya Ulasma Oranini Artiriyor

Özel Denizli Tekden Hastanesi meme kanseri farkindalik ayi kapsaminda erken teshisin önemine vurgu yaparak bilinçlenme ve kanser vakalarinda ölümlerin azalmasi adina genel cerrahi doktorlari bilgilendirmelere devam ediyor.

Meme Kanserinde Erken Teshis Basariya Ulasma Oranini Artiriyor
Erken teshisin önemine vurgu yapma amaçli yapilan bu bilgilendirmeler kapsaminda hastanenin Genel Cerrahi doktorlarindan Op. Dr. Aydin Keskin, önemli açiklamalarda bulundu. Op. Dr. Aydin Keskin, “Meme kanseri kadinlarda en sik karsilasilan kanser türlerinden biridir. Ancak erken dönemde fark edildiginde tedavide oldukça basarili sonuçlar elde edilen bir hastalik grubudur. Meme kanseri kadinlarda en sik görülen kanser türü olup, yaklasik her 8 kadindan birinde hayatlarinin bir döneminde meme kanseri gelismektedir. Meme kanserinin büyük bir kismi ailevi sebeplerden kaynaklanmaktadir. Ailede meme kanseri varsa yakalanma riski diger insanlara göre daha yüksektir. Bunun disinda yagli beslenme, sismanlik ve obezite, çevresel faktörler, dogum yapmamis olmak, geç yasta menapoza girmek, dogum kontrol hapi kullanmak, emzirememek meme kanseri risklerini artiran sebeplerin basinda gelmektedir” dedi.



“Erken evrede teshisi konulan meme kanserlerinde tedavi sansi oldukça yüksektir”

Özel Denizli Tekden hastanesi Genel Cerrahi uzmanlarindan Op. Dr. Aydin Keskin, “Meme kanserinin erken evrede teshis edilmesi, hastaligin seyri açisindan çok önem arz etmektedir. Özellikle 20 yasindan itibaren kisinin düzenli bir sekilde elle kendi kendini muayene etmeyi ögrenmesi gerekmektedir. Memede olusabilecek sislik, kizariklik, meme ucunda çekilme, meme renginde degisiklik gibi uyarici isaretlerden bir ya da birkaçi fark edildigi takdirde genel bir muayene yapilmasini önermekteyiz” ifadelerini kullandi.

“Memede herhangi bir kitle durumunda mutlaka doktora basvurulmalidir”

Erken evrede teshisi konulan meme kanserlerinde tedavi sansinin çok daha yüksek oldugundan bahseden Op. Dr. Aydin Keskin, “Meme kanserini erken evrede yakalayabilmek için düzenli muayenelerin yapilmasi önemlidir. Özellikle 40 yasindan itibaren ailede meme kanseri öyküsü varsa yani risk grubunda ise belirli periyodlarla ultrason, Mamografi gibi tetkiklerle muayenesinin yapilarak varsa süpheli bir lezyonun tespit edilmesi, erken teshis edilmesi ve tedavinin gidisati yönüyle önem arz ediyor. Memede herhangi bir kitle durumda mutlaka bir saglik kurumuna basvurulmasi gerekir. Meme kanserinin erken evrede teshis edilmesi tedavi sansini olumlu yönde etkilemektedir. Erken evrelerde bazen kitleyi alarak memeyi korumak ve beraberinde Onkolojik tedavi ile meme kanserinde %100 oraninda iyilesme gözlenmektedir. Ileri evrelerde meme kanserinin tedavisi biraz daha güçlesmektedir. Memenin tamami alinabilir, koltuk altinin temizlenmesi ve uzak organ metastazilari varsa da ona yönelik tedavi olmasi gerekmektedir” seklinde açiklamalarda bulundu.
Kaynak: İHA