Isviçre'de 'Kovid-19 Durum Sertifikasi' Sormayi Reddeden Restoran Sahipleri Gözaltina Alindi

Isviçre'nin Valais kantonunun Zermatt sehrinde bir restoranin isletmecileri, zorunlu olan "yeni tip koronavirüs (Kovid-19) durum sertifikasini" müsterilerinden sormayi reddettikleri gerekçesiyle polis tarafindan gözaltina alindi.

Isviçre'de federal hükümet, hastaneler üzerinde baskiyi azaltmak için 13 Eylül'den itibaren restoran, bar, müze ve spor merkezleri gibi kapali alanlara giriste "yeni tip koronavirüs (Kovid-19) durum sertifikasi" gösterilmesini zorunlu kilmisti.

Ülkede tartismalara yol açan karara halkin bir kismi tepki göstermisti.

Isviçre haber ajansi Keystone-SDA'nin haberine göre, ülkenin önemli kayak merkezlerinden Zermatt'ta bir restoranin sahipleri, müsterilerine zorunlu olan Kovid-19 sertifikasi kontrolü yapmadi.

Kanton polisi cuma günü aldigi kararla uyarilari dikkate almayan restoranin kapatilmasi emri verdi.

Karara uymayan restoran sahipleri ise dün ve bugün de müsteri almaya devam etti.

Isviçre basininda yer alan görüntülerde, restorana gelen çok sayidaki polisin müsterileri bosaltarak restorani mühürledigi görüldü.

Polis ayrica, ayni aile mensubu oldugu ögrenilen restoranin 3 isletmecisini de Kovid-19 tedbirlerine uymadigi gerekçesiyle gözaltina aldi.

- "Kovid-19 durum sertifikasi" referandumda oylanacak

Isviçre'de iç mekanlarda asi sertifikasi gösterme zorunlulugunun iptaline yönelik referandum düzenlenmesi için 74 bin 469 imza toplanmisti.

Ülkede belirli bir konu hakkinda 50 binden fazla imza toplanirsa ülke genelinde referandum düzenlenebiliyor.

Buna göre halk, iç mekanlarda "Kovid-19 durum sertifikasi" gösterme zorunlulugunun iptalini oylamak üzere 28 Kasim'da referanduma gidecek.

Kaynak: AA