Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi Sonrasi Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (2)

'Dünyanin çevreyi en fazla kirleten ülkelerinin düzensiz göçle mücadeleye harcadigi miktara bir bakin bu rakam iklim degisikligiyle mücadeleye ayirdiklari meblagdan yaklasik 2 kat daha fazladir. Karsimizdaki bu çarpik tablo gerçekten utanç vericidir' 'Dünyanin neresinde yasarsa yasasin, içinde bulundugumuz çagda artik hiç kimsenin 'bana ne baskasindan' deme lüksü yoktur' 'Her gün 100 milyonlarca insanin yataga aç girdigi, her yil milyonlarca çocugun bir dilim ekmek bulamadigi için can verdigi bir dünyada, açik söylüyorum hiçbirimiz kendimizi emniyette hissedemeyiz'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Dünyanin çevreyi en fazla kirleten ülkelerinin düzensiz göçle mücadeleye harcadigi miktara bir bakin bu rakam iklim degisikligiyle mücadeleye ayirdiklari meblagdan yaklasik 2 kat daha fazladir. Karsimizdaki bu çarpik tablo gerçekten utanç vericidir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi'nin yapildigi Nuvola Kongre Merkezi'nde basin toplantisi düzenledi.

Dünyanin bencilce tüketilmeye devam edilmesi halinde nefes alinabilecek atmosfer, içilecek bir damla su, ekilecek bir karis topragin dahi kalmayabilecegini dile getiren Erdogan, son dönemde yasanan dogal afetlerin, iklim degisikliginin tabiat üzerindeki olumsuz etkilerini açikça ortaya koyduguna isaret etti.

Iklim degisikliginin insan hayati, iktisadi büyüme ve sürdürülebilir kalkinma için ciddi bir tehdit kaynagi olduguna isaret eden Erdogan, zirve boyunca yaptiklari tüm temaslarla iklim degisikligiyle mücadelede acilen somut ve gerçekçi çözümlere ulasilmasi gerektigine vurgu yaptiklarini bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, gelecek nesillerin ormani, temiz suyu, verimli topragi olan bir dünyada yasayabilmesi için ellerinden geleni yapmak zorunda olduklarina dikkati çekti.

Türkiye olarak Paris Iklim Anlasmasini onayladiklarini, esasen ülke olarak bu konuda oldukça iyi bir seviyede bulunduklarini belirten Erdogan, Yesil Kalkinma Devrimi hedefiyle bu alanda tüm dünyada öncü bir rol üstleneceklerini dile getirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, bu çerçevede belirledikleri 2053 net sifir emisyon niyet beyanlarini G20 liderleriyle paylastiklarini, hazirlayacaklari eylem planlariyla bu alanda Türkiye'ye ve uluslararasi camiaya katkilarini sunacaklarini ifade etti.

- "Yük paylasiminin adil bir sekilde yapilmasi önemlidir"

Bu süreçte küresel bir mücadele olan iklim degisikliginde ülkelerin esit bir konumda bulunmadigina da dikkati çektiklerine isaret eden Erdogan, söyle devam etti:

"Daha önce de ifade ettigimiz üzere, gelismis ve gelismekte olan ülkeler arasindaki yük paylasiminin adil bir sekilde yapilmasi önemlidir. Dünyanin çevreyi en fazla kirleten ülkelerinin düzensiz göçle mücadeleye harcadigi miktara bir bakin, bu rakam iklim degisikligiyle mücadeleye ayirdiklari meblagdan yaklasik 2 kat daha fazladir. Karsimizdaki bu çarpik tablo gerçekten utanç vericidir. Benzer tutarsizliklar terörle mücadeleden insani yardimlara kadar birçok alanda yasanmaktadir. Bu meselelerde, gelismis ülkeler sorumluluk almaktan, özellikle maddi olarak üzerlerine düseni yapmaktan kaçmaktadir."

Iklim degisikligiyle mücadelelerinin bir diger boyutunu, çevre hassasiyetlerinin olusturdugunu söyleyen Erdogan, bu konudaki küresel sorunlarin ancak ortak çabayla çözülebilecegini bir kez daha vurguladiklarini bildirdi.

Erdogan, Türkiye'nin erozyonla mücadelede dünya lideri konumunda bir ülke ve orman varligini artiran nadir ülkelerden biri oldugunu, yenilenebilir enerji kaynaklarini gelistirmek için çok ciddi yatirimlar yaptiklarini vurguladi.

Zirvede, sürdürülebilir kalkinma amaçlarinda ilerleme kaydedilmesinin önemine de isaret ettiklerini anlatan Erdogan, bu kapsamda gida güvenligini ön plana çikardiklarini ifade etti.

- "Hiç kimsenin 'bana ne baskasindan' deme lüksü yoktur"

Cumhurbaskani Erdogan, salginin küresel ölçekte gida krizini daha da derinlestirdiginin görüldügünü dile getirerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Birlesmis Milletler raporlari, dünyada açlik çeken kisi sayisinin geçen yila göre yükseldigini açikça ortaya koyuyor. Ayni raporlara göre, dünya nüfusunun yüzde 10'dan fazlasi yani 810 milyon insan yetersiz beslenme tehdidiyle karsi karsiya bulunuyor. 1 milyara yakin insan temel gida maddelerine erisimde sikinti çekerken her yil toplam degeri 1 trilyon dolari bulan gida maddesinin çöpe gitmesinin hiçbir makul açiklamasi olamaz. Dünyanin neresinde yasarsa yasasin, içinde bulundugumuz çagda artik hiç kimsenin 'bana ne baskasindan' deme lüksü yoktur.

Her gün 100 milyonlarca insanin yataga aç girdigi, her yil milyonlarca çocugun bir dilim ekmek bulamadigi için can verdigi bir dünyada, açik söylüyorum hiçbirimiz kendimizi emniyette hissedemeyiz. Ruh tasiyan, kalp tasiyan, vicdan tasiyan insanlar olarak hepimiz sahip olduklarimizi sorgulamak, yoksullari hatirlamak, yoksullarla çok daha fazla empati kurmak mecburiyetindeyiz. G20 Liderler Zirvesi'nin de temasini olusturan refahi özellikle saglayacak bunun yolu kendi disimizdaki acilara kulaklarimizi kapatmaktan degil, mazlum ve magdurlara gönül kapilarimizi açmaktan geçiyor."

Koronavirüs salgininin, hem mevcut düzenin bu çarpikliklarini gözler önüne serdigini hem de tüm insanlarin ayni gemide oldugunu bir kez daha hatirlattigini belirten Erdogan, Türkiye olarak 2015 yilindaki G20 dönem baskanligi sirasinda, gida güvenligini öncelikleri arasina aldiklarini açikladiklarini hatirlatti.

Uzun yillardir Afrika basta olmak üzere dünyanin dört bir yaninda yaptiklari kalkinma yardimlarinda bu konuya hassasiyet gösterdiklerine dikkati çeken Erdogan, "Balik vermekten ziyade balik tutmayi ögretmeyi hedefleyen projelerle pek çok yerde insanlarin hayatlarina dokunan çalismalar yürüttük. Milli gelire göre dünyanin en fazla insani ve kalkinma yardimi yapan ülkelerinden biriyiz. 2030 yilina kadar açligin olmadigi bir dünyaya erisme çabalarina öncülük etmek, G20 ülkeleri olarak bizlerin en temel sorumlulugudur." ifadelerini kullandi.

- "Göç yükünü en fazla hisseden ülkelerden biriyiz"

Sürdürülebilir kalkinmayi dogrudan etkileyen unsurlardan birinin de göç ve göçün idaresi olduguna vurgu yapan Erdogan, "Halihazirda 3,6 milyonu Suriye'deki savastan kaçanlar olmak üzere 5 milyona yakin yerlerinden edilmis insana ev sahipligi yapiyoruz. Afganistan kaynakli göç yükünü en fazla hisseden ülkelerden biriyiz. Göç krizinin hem insani güvenlik boyutunu hem de göçle mücadelede yalniz birakilmanin ne demek oldugunu gayet iyi biliyoruz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, 12 Ekim'deki Afganistan konulu G20 Olaganüstü Zirvesi'nde, konunun mutlaka bu platformun gündeminde yer almasi gerektigini vurguladiklarini belirterek, "Ayrica G20 bünyesinde bu maksatla bir çalisma grubu olusturulmasini önermistik. Bu grubun baskanligina da talibiz. Teklifimizi hem ikili görüsmelerimizde hem de bugünkü oturumumuzda tekrarlayarak mevkidaslarimizi bize destek vermeye davet ettik." diye konustu.

Zirve süresince pek çok ikili görüsme gerçeklestirdiklerini belirten Erdogan, muhataplariyla ülkeler arasindaki konulari, bölgesel ve küresel gelismeleri degerlendirme imkani bulduklarini söyledi.

Bu kapsamda ev sahibi Italya'nin Basbakani Mario Draghi, Avrupa Birligi Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Hollanda Basbakani Mark Rutte, Endonezya Devlet Baskani Joko Vidodo, ABD Baskani Joe Biden, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Avrupa Birligi Konseyi Baskani Charles Michel ve Almanya Basbakani Angela Merkel ile bir araya geldiklerini anlatan Erdogan, zirve sirasinda farkli ülkelerden katilimcilarla da görüsmelerinin oldugunu bildirdi.

Gerçeklestirdikleri istisarelerin küresel, ekonomik ve siyasi istikrar için hayirlara vesile olmasini temenni eden Cumhurbaskani Erdogan, Italya dönem baskanligina tesekkürlerini sundu, görevi devralan Endonezya'ya basari diledi.

(Sürecek)
Kaynak: AA