BAE, Lübnan'daki Vatandaslarindan En Kisa Sürede Ülkelerine Geri Dönmelerini Istedi

Birlesik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ile Lübnan yönetimleri arasinda yasanan diplomatik kriz üzerine, Lübnan'daki vatandaslarini en kisa sürede ülkeye geri dönmeye çagirdi.

Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin Yemen'le ilgili Riyad yönetimini elestiren açiklamalari üzerine, Lübnan'daki Büyükelçisi'ni geri çagiran BAE'den yeni bir açiklama geldi.

Disisleri Bakanliginin açiklamasinda BAE, Lübnan'daki vatandaslarini en kisa sürede ülkeye çagirdi.

Açiklamada, yasanan son olaylar ile BAE'li diplomatlarin geri çekilmesi ve Lübnan'a seyahat yasagi kararinin ardindan bu çagrinin yapildigi ifade edildi.

BAE vatandaslarinin ülkelerine geri dönmesi için gerekli tüm tedbirlerin alindigi ve geri dönmek isteyenlere yardimci olmak adina tüm imkanlarin seferber edilecegi aktarildi.

Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi'nin Yemen'le ilgili Riyad yönetimini elestiren açiklamalari üzerine Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt ve BAE, Lübnan'daki büyükelçisini geri çagirmisti. BAE ayrica vatandaslarina Lübnan'a seyahat yasagi getirmisti.

- Lübnan Enformasyon Bakani'ndan Riyad'a Yemen suçlamasi

Kardahi, daha önce katildigi ve 27 Ekim'de yayinlanan bir televizyon programinda Husiler ve Yemen'e iliskin soru üzerine Riyad'i suçlayici ifadeler kullandigi bir degerlendirmede bulunmustu.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topragini savundugunu düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Enformasyon Bakani Kardahi'nin bu ifadeleri üzerine Basbakan Necib Mikati, yazili açiklama yayimlamisti.

Açiklamada, Kardahi'nin bakanlik görevine baslamadan önce bir televizyon programinda Yemen'le ilgili bazi ifadeler kullandigi, bunun hiçbir sekilde mevcut konumunu yansitmadigi belirtilmisti.

Kardahi'nin açiklamalarinin reddedildigi vurgulanirken söz konusu ifadelerin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile olan siyasetini yansitmadigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA