ABD Baskani Biden, Tedarik Zinciri Krizine Karsi Savunma Stoklarini Devreye Soktu

ABD Baskani Joe Biden, ülkedeki tedarik zinciri krizine karsi önlem olarak kritik ve stratejik malzemelerin ABD Ulusal Savunma Stoklarindan piyasaya sürülmesine izin veren bir Baskanlik Kararnamesi yayimladi.

Biden, küresel tedarik zincirinde yasanan aksaklilara karsi önlem olarak yeni bir Baskanlik Kararnamesi çikardi.

ABD'nin ekonomik refahi, ulusal güvenligi ve ulusal rekabet gününün idamesinin esnek, çesitli ve güvenli tedarik zincirlerine bagli olduguna isaret eden Biden, tedarik zinciri ve sanayinin saglikli isleyisinin hem Federal Hükümetin hem de özel sektörün, olasi kitliklara ve ithalat bagimliliklarina karsi bir tampon olusturmak için yeterli miktarda malzeme, ekipman veya hammadde bulundurmasina bagli oldugunu kaydetti.

Biden, federal hükümetin, muhtemel kitliklara ve tedarik zinciri sorunlarina karsi korunmak için yeterli miktarda malzeme saglamaya yönelik temel araçlarindan birinin de Ulusal Savunma Stoku da dahil olmak üzere ABD ulusal stoklari olduguna vurgu yapti.

Kararnamede, "Federal Hükümeti, ulusal savunma amaçli stoklama konusundaki çabalarini gelistirmek için Ulusal Savunma Stokundan stratejik ve kritik malzemelerin piyasaya sürülmesi ile ilgili yetki verir." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu yetkinin de Tedarik ve Idameden Sorumlu Savunma Bakanligi Müstesarina verildigini belirten Biden, "Müstesar, bu Kararname ile verilen yetkiyi yerine getirirken, Ulusal Savunma Stokundan stratejik ve kritik malzemelerini, yalnizca ulusal savunma amaciyla kullanim veya üretim için gerektiginde kullanim, satis veya diger tasarruflar için serbest birakabilir." ifadelerini kullandi.

Biden, 24 Subat 2021'de yayimlanan Amerika'nin Tedarik Zincirleri baslikli Baskanlik Kararnamesinde ülkenin tedarik zincirlerinin kapsamli bir sekilde incelenmesi talimati vermisti.

Kaynak: AA