Tunus Meclisi Açiklamasi Milletvekillerinin Maaslarinin Ödenmemesi Anayasa Ihlalidir

Tunus Meclisi, Cumhurbaskani Kays Said’in aldigi olaganüstü kararlarin ardindan milletvekili maaslarinin ödenmemesinin Anayasa ihlali oldugunu bildirdi.

Tunus Meclis Baskani Rasid el-Gannusi tarafindan yapilan yazili açiklamada, "Cumhurbaskani Kays Said’in milletvekili ve danismanlarin maaslarini durdurmasi Anayasa'nin ciddi bir ihlalidir." ifadeleri kullanildi.

Milletvekili maaslarinin ödenmemesi kararinin üzerinden bir aydan uzun süre geçtigi hatirlatilan açiklamada, Cumhurbaskani Said tarafindan alinan olaganüstü kararlarin ardindan Anayasa'nin 80. maddesine göre Meclisin çalismaya devam etmesi gerektigi vurgulandi.

Açiklamada, maaslarin ödenmemesinden dolayi vekillerin ve danismanlarin hayat sartlarinin zorlastigi belirtildi.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle Cumhurbaskani'nin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskani'nin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na bakanlar kurulunun görüsünü aldiktan sonra Cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, bakanlar kurulu artik Meclise degil Cumhurbaskani'na karsi sorumlu oldu. Cumhurbaskani, basbakani atayabiliyor, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyebiliyor.

Tunus’ta uzun süre sonra görevlendirilen Basbakan Necla Buden Ramazan'in kurdugu hükümet 11 Ekim’de Cumhurbaskanligi Sarayi'nda yapilan yemin töreninin ardindan görevine basladi.

Kaynak: AA