Almanya'da SPD Hükümet Kurma Çalismalari Kapsaminda FDP Ile Görüstü

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), hükümet kurma çalismalari çerçevesinde Hür Demokrat Parti (FDP) ilk ön görüsmeyi gerçeklestirdi.



Baskent Berlin'de düzenlenen ve yaklasik 2 saat süren görüsmenin ardindan SPD Genel Sekreteri Lars Klingbeil ile FDP Genel Sekreteri Volker Wissing açiklamada bulundu.

Klingbeil, görüsmenin yapici geçtigini, 16 yillik Angela Merkel döneminin ardindan ülkedeki degisim ihtiyacinin farkinda olduklarini belirterek, toplantida iklimin korunmasi, dijitallesme, devletin modernlestirilmesi ve dis politika konularinin ele alindigini belirtti.

FDP Genel Sekreteri Wissing de yapici bir görüsme çerçevesinde ciddi konularin ele alindigini söyledi.

Temel konularda farkli görüste olduklarini ifade eden Wissing, "Ancak bir reform hükümeti kurma talebimiz var. Bu görüsmeler de buna hizmet ediyor." dedi.

Wissing, genel degerlendirmeyi diger partilerle görüsmeleri tamamladiktan sonra yapacagini kaydetti.

FDP, Almanya'da seçimlerin ardindan hükümeti kurmak için daha önce Yesiller partisi ile ön görüsmeler gerçeklestirmisti.

Ülkede 26 Eylül'de yapilan genel seçimde SPD oylarin yüzde 25,7'sini alarak birinci parti çikmisti. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ise 24,1 ile ikinci olmustu.

Hükümeti kurmak için kilit durumda olan FDP yüzde 11,5, Yesiller de 14,8 oy almisti. Almanya'da SPD, Yesiller ve FDP veya CDU/CSU, Yesiller ve FDP arasinda hükümet kurulmasi bekleniyor.

Kaynak: AA