Rusya, Ukrayna'ya Termal Kömür Tedarikini Sonlandirdi

Rusya Ekonomi Kalkinma Bakanligi, iç piyasayi gerekçe göstererek Ukrayna’ya termal kömür tedarikinin sonlandirildigini duyurdu. Bunun siyasi bir karar olmadigina dikkat çekilen açiklamada, "Sonbahar-kis döneminde, ülkenin kendi ihtiyaçlarinin karsilanmasina özel bir önem gösteriliyor" denildi.

Rusya, Ukrayna'ya Termal Kömür Tedarikini Sonlandirdi
Ukrayna ile Rusya arasinda 2013 yilindaki ’Turuncu devrim’ hareketinden itibaren 2 ülke arasindaki siyasi ve ekonomik alandaki gerilim halen devam ediyor. Son olarak dogalgaz ve boru hatlari konusunda tekrar karsi karsiya gelen Ukrayna ve Rusya, bu kez termal kömür nedeniyle gerilim yasiyor. Ukrayna hükümeti tarafindan sabah saatlerinde yapilan açiklamada, Rusya’nin termal kömür tedarikini durdurdugu, Rusya’dan gönderilen termal kömürün 1 Kasim’da son sevkiyatinin gerçeklesecegini ve Rusya’nin bu karari batili ülkelere karsi "Enerji savasi" nedeniyle aldigi ifade edildi.

Ukrayna’nin, Rusya’nin kararini dünya kamuoyuna duyurmasinin ardindan aksam saatlerinde Rusya Ekonomi Kalkinma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, iç arz nedeniyle ülkenin bu karari aldigini belirterek, "Sonbahar-kis döneminde, ülkenin kendi ihtiyaçlarinin karsilanmasina özel bir önem gösteriliyor" ifadeleri kaydedildi.

Ukrayna’ya karsi alinan kararin siyasi bir karar olmadigi belirtilen açiklamada, "Geçtigimiz yillarda, siyasi gerilime ragmen Rusya, Ukrayna’daki sanayi ve enerji isletmelerinin ana kömür tedarikçisi olmaya devam etti. Üstelik Rus tedarikinin payi biraz artti. Ekonomi Kalkinma Bakanliginin raporlarina göre kömür arzi hacmi 2019 yilinda 9,5 milyon tondan, 2021 yilinin ilk 9 ayinda 10,3 milyon tona yükseldi" denildi.
Kaynak: İHA