Alanya'da Tarim, Dünyada Tarim Kongresi Basladi

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi(ALKÜ) Rafet Kayis Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisligi Bölümü öncülügünde düzenlenen “Alanya, Dünyada Tarim Uluslararasi Tarim Kongresi” (ICAAW 2021) basladi.

Alanya'da Tarim, Dünyada Tarim Kongresi Basladi
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) tarafindan Alanya’da bir otelde gerçeklestirilen Uluslararasi, “Alanya’da Tarim, Dünyada Tarim Kongresi” basladi.

Kongrenin açilisina ALKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir, Genel Sekreter Dr. Sinan Kartal ile ulusal ve uluslararasi üniversitelerin akademisyenleri katildi.

29-30-31 Ekim tarihleri arasinda üç gün sürecek kongrede, arastirmacilarin çalismalari, yeni teknolojiler ve gelistirdikleri yeni fikirler tartisilacak. Ayrica, düzenlenen kongre ile dünyanin degisik ülkelerinden katilan akademisyenler, arastirmacilar ve sanayiciler bir araya getirilerek, tarimla ilgili her konuda bilgi alisverisi ve tecrübelerin paylasimi saglanacak. Küresel anlamda tarim alaninda karsilasilan zorluklar ve çözüm önerileri kongre süresinde görüsülecek. Yaklasik 140 civarinda katilimci sayisi ile gerçeklestirilen kongrede, 200 özet gönderildi. 12 farkli ülkeden 40’a yakin yabanci katilimcinin ilgi gösterdigi kongrede resmi sunum dilleri Türkçe, Ingilizce, Rusça, Lehçe ve Rumence olarak gerçeklesecek.

“Genis ilgi gördü”

Kongrenin açilis konusmasini gerçeklestiren ALKÜ Rafet Kayis Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisligi Bölümü ve Kongre Baskani Prof. Dr. Atilgan Atilgan, "Bugün hem Cumhuriyet Bayramimizi kutlarken hem de kongremizin açilisi nedeniyle çifte mutluluk yasiyoruz” diyerek sözlerine basladi.

Sözlerinin devaminda Prof. Dr. Atilgan Atilgan, “Alanya’da kendi alaninda uluslararasi bir tarim kongresini ilk defa düzenlemenin mutlulugunu da yasiyoruz. Kongremiz süresince birçok yeni konularla tanismak birçok yeni yüzleri tanimak bizleri mutlu edecektir” dedi.

Konusmasinda konu basliklarina da deginen Prof. Dr. Atilgan, “Bunlardan bazilari sulama, drenaj, bitki koruma, tarla bitkileri, ekonomi, toprak, tarimsal yapilar, kuraklik, iklim degisikligi olarak siralayabiliriz. Ilk defa kendi alaninda uluslararasi olmasina ragmen kongremiz genis bir ilgi görmüstür. Gelecekte Warsova, Poznan, Krakow, Zagreb, Osijeck ve Üniversitemiz ile birlikte organize edecegimiz uluslararasi kongrede bulusmak temennisiyle saglikla kalin" dedi.



"Alanya için çok özel bir kongre"

29 Ekim Cumhuriyet Bayrami kutlamalari için ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’in kongreye katilamadigini belirterek konusmasina baslayan ALKÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Özgür Kasim Aydemir, "ALKÜ olarak önce yöremize, insanimiza, milletimize, ülkemize ve nihayetinde binlerce yillik ecdat bakiyesinin de omuzlarimiza yükledigi sorumluluk geregi tüm insanliga fayda sunabilme ülküsü ile bilimin rehberliginde çalisma gayreti içerisindeyiz. Bugün benim için güzel bir gün. Cumhuriyetimizin kurulusunun 98. yilini idrak ediyoruz. Tabiki en basta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz sehitlerimiz, ebediyete irtihal etmis gazilerimizi rahmetle, minnetle, dua ile yad ediyoruz ama bu ülkenin bagimsizligi ve kurtulusu süphesiz ki sadece cephede kazanilacak bir husus bir deger degil. Onu bilimle, sanayiyle, bilisimle aydinlatmak ve kalkindirmak basta üniversiteler olmak üzere hepimizin asli sorumlulugudur” dedi.

Konusmasinin devaminda resmi kurulusu ile Biyosistem Mühendisliginin henüz 7 ayini doldurdugunu belirterek, “Hocalarimizin ALKÜ Ailesine dahil olusu henüz 4-5 aylik bir süreç ama bakin ortaya 12 farkli ülkeden katilimcilarin bulundugu çok özel bir uluslararasi bir kongre icra edebilecek bir yetkinlik çikiyor” seklinde konustu.

Açilis konusmalarinin tamamlanmasinin ardindan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim üyesi Prof. Dr. A. Nafi Baytorun "Türkiye’de Seracilik ve Gelecegi" konulu sunum gerçeklestirdi. Programin sonunda, katilimcilara plaket takdim edildi.
Kaynak: İHA