ABD'deki Mahkeme Siyahi Arbery'nin Cinayet Davasinda Jüri Adaylarini Seçmede Zorlaniyor

ABD'de geçen yil siyahi Ahmaud Arbery'nin kosu yaparken öldürülmesiyle ilgili tutuklu 3 kisinin yargilanmasi için görev çagrisinda bulunulan jüri adaylarindan yeterli dönüsün olmadigi, mahkemenin nihai jüriyi belirlemekte zorlandigi bildirildi.

Georgia eyaletinde Subat 2020'de Arbery'yi silahla öldürmekle suçlanan 3 tutuklunun yargilanmasinda görev alacak 12 kisilik jüri seçimi için çagri yapilan 1000 kisiden, yaklasik 2 hafta geçmesine ragmen yarisindan azinin dönüs yaptigi belirtildi.

Glynn Ilçe Yüksek Mahkemesi Katibi Ron Adams'a göre, 18 Ekim'de jüri seçimi basladiginda çagrilan 600 kisilik ilk partiden sadece 283 kisi dönüs yaparken pazartesi günü çagri yapilan 400 kisiden mahkemeye sadece yarisi sahsen geldi.

Düsük katilim için resmi gerekçe belirtilmezken jüri seçimi için belirlenen birçok kisinin dava hakkinda önceden edinilmis görüslere sahip olmasi, bazilarinin ise saniklari tanidiklarindan dolayi çekinmeleri konuyla ilgili yasanan sorunlar olarak dile getirildi.

- Gecikme yasanabilecegi öngörülmüstü

Ahmaud Arbery'nin öldürülmesiyle ilgili davanin jüri seçimi için davetiye gönderimin basladigi 18 Ekim'de açiklama yapan Glynn Ilçe Mahkemesi yetkilileri, toplumu sarsan bu cinayet davasi için 12 kisilik jürinin belirlenmesinin 2 hafta veya daha fazla sürebilecegi öngörüsünde bulunmustu.

Georgia'nin Brunswick kentinde, 23 Subat 2020'de, Gregory McMichael ve oglu Travis McMichael, kosu yapan 25 yasindaki Ahmaud Arbery'e saldirmisti.

William Bryan adli komsulari tarafindan çekilen saldiri videosu 5 Mayis 2020'de sosyal medyaya düsünce ülke çapinda infial uyandirmis ve beyaz baba ile oglu 7 Mayis'ta tutuklanmisti.

Ülkede tepkiyle karsilanan 28 saniyelik kayitta, baba ile oglunun kosu yapan Arbery'e kamyonetleriyle yaklastigi, Travis McMichael'in araçtan inerek Arbery ile itistigi, daha sonra siyahi adamin silahla vuruldugu ve yere düsmeden önce sendeleyerek yürüdügü görülüyordu.

Kaynak: AA