Japonya'dan, ASEAN Ile 'Serbest Ve Açik Hint-Pasifik' Vizyonlu Is Birligini Güçlendirme Sözü

Japonya, "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunu gerçeklestirebilmek için Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) ile is birliginin güçlendirilmesi taahhüdünde bulundu.

Japonya Basbakani Kisida Fumio, çevrim içi düzenlenen Japonya-ASEAN zirvesi sonrasi düzenledigi basin toplantisinda bölgesel iliskilere degindi.

Zirvede Kisida, Çin'in Hong Kong ve Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki insan haklari durumu ile Tayvan Bogazindaki baris ve istikrarin gidisatina yönelik endiselerini aktardigini kaydetti.

2012-17'deki Disisleri Bakanligi döneminde bölgesel blok ile iliskilerinin güçlendirilmesi için çaba gösterdigini belirten Kisida, 2023 yilinin Japonya-ASEAN dostlugunun 50. yili oldugunu animsatti.

Kisida, "Bu kez basbakan olarak, ASEAN ile daha yakin bir is birligi halinde 'Serbest ve Açik Hint-Pasifik' vizyonunun hayata geçirilmesi için daha kuvvetli sekilde çalisacagim" ifadelerini kullandi.

Pyongyang'in tehditkar füze denemeleri, Çin'in bölge sularinda artan faaliyetlerine yönelik kaygilarini vurgulayan Kisida, Kuzey Kore'nin alikoydugu Japon vatandaslari sorunun çözülmesine yönelik bölge ülkelerinden destek talebinde bulundugunu aktardi.

Kisida, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede ASEAN ülkelerine 16 milyon dozdan fazla asi sagladiklarini, "ASEAN Public Health Emergencies and Emerging Diseases (ACPHEED)" merkezine 48 milyon dolar yardimda bulunduklarini kaydetti.

1967'de Bangkok'da kurulan ve su an Vietnam, Tayland, Singapur, Filipinler, Myanmar, Malezya, Laos, Endonezya, Kamboçya ve Brunei'yi bir araya getiren ASEAN, hükümetler arasi is birligi ve ekonomi diplomasisini hedefliyor.

Kaynak: AA