Biden'dan Sudan'da 'Barisçil Gösterilere Izin Ve Geçis Hükumetinin Yeniden Kurulmasi' Çagrisi

ABD Baskani Joe Biden, darbe girisiminin yasandigi Sudan'da orduya "barisçil gösterilere izin verme ve sivillerin liderligindeki geçis hükûmetinin yeniden kurulmasi" çagrisinda bulundu.

Biden, Sudan'daki darbe girisimi ve ardindan yasanan olaylara iliskin yazili açiklamada yapti.

Birçok uluslararasi kurulusun Sudan'daki darbe girisimini kinadigini animsatan Biden çagrisini söyle dile getirdi:

"Sudan ordusuna mesajimiz çok kuvvetli ve nettir, Sudan halkinin barisçil protestolar düzenlemesine izin verilmeli ve sivillerin liderligindeki geçis hükûmeti tekrar kurulmalidir. Sudan ordusunu gözaltina aldiklari kisileri bir an önce serbest birakmaya, geçis hükûmeti kurumlarini 2019 Anayasa Deklarasyonu ve 2020 Cuba Baris Anlasmasi'na uygun sekilde yeniden kurmaya davet ediyorum."

Biden, demokratik geçis dönemi için Sudan halkina desteklerinin tam oldugunun altini çizerek, "Özgürlük, esitlik, hukukun üstün oldugu hükûmet, insan haklarina saygi Sudan'in geleceginin güvenligi ve refahinin temeli olmalidir." ifadesini kullandi.

- Sudan'da yasananlar

Sudan'da 25 Ekim sabahi Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi gözaltina alinmis, ertesi gün Hamduk'un serbest birakildigi açiklanmisti.

Askeri müdahalenin ardindan hükûmetin sivil kanadi ve çok sayida siyasi parti, halka sokaga inme çagrisi yapmisti.

Çagrinin ardindan baskent Hartum'un farkli bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanli, askeri müdahaleye karsi gösteri düzenlemeye baslamisti.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, olaganüstü hâl ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini ve Sudan'daki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükûmet kurulacagini duyurmustu.

Kaynak: AA