Küresel Çapta 1485 Kurulus, 39,2 Trilyon Dolar Degerinde Fosil Yakit Varligini Elden Çikariyor

Küresel çapta 1485 kurulus, yönetimlerindeki 39,2 trilyon dolarlik fosil yakit varligini elden çikarma taahhüdünde bulundu.

Yatirim fonlarini fosil yakitlardan çikis ve iklime duyarli alanlara yönlendirmek amaciyla kurulmus "DivestInvest" küresel agi tarafindan yayimlanan "Yatirma/Elden Çikarma" baslikli rapora göre, iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda dünyada fosil yakitlardan çikis hareketi hizlaniyor.

Dünya çapinda 1485 kurulus, yönetimlerindeki 39,2 trilyon dolarlik varligi temsil eden en az bir fosil yakit türünü elden çikarma taahhüdünde bulundu. Fosil yakitlardan çikis hareketine ABD ve Çin basta olmak üzere çesitli ülkelerden birçok kurulus gönüllü katilim gösteriyor.

Ayrica, yönetimi altinda 4,2 milyar dolardan fazla birlesik varliga sahip 72 inanç kurulusu da fosil yakit varliklarini elden çikaracagini açikladi.

Rapora göre, fosil yakitlardan çikis hareketindeki ivme, fosil yakitlara yatirim yapmaya devam etmenin etik ve finansal olarak kabul edilemez olduguna yönelik genel kabul oldugunu gösteriyor.

Fosil yakitlardan çikis hareketine dahil olan kuruluslar, kurumsal yatirimcilar ve diger finansal aktörlere kömür, petrol ve dogal gaz varliklarini elden çikarma, bu kaynaklara yönelik finansmani durdurma, varliklarinin en az yüzde 5'ini iklim çözümlerine ayirma ve 2050'ye kadar net sifir emisyonuna ulasmak için planlar olusturma çagrisinda bulundu.

Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü Direktörü Tom Sanzillo, rapora iliskin degerlendirmesinde, fosil yakit sektörünün deger kaybettigi ve iklim krizini çözmek için hiçbir plan sunmadigini belirterek, "Bu nedenle bu sektördeki irili ufakli yatirim fonlari elden çikariliyor. Bu, dogru adimlarin dogru nedenle atildigi nadir bir an." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA