Kizilhaç, Çatismalarin Yogunlastigi Etiyopya'ya Acil Insani Yardim Çagrisi Yapti

Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC), isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi ile ordu arasinda çatismalarin yogunlastigi Etiyopya'da sivillere acil insani yardim ulastirilmasi çagrisinda bulundu.

ICRC Baskani Peter Maurer, 3 günlük Etiyopya ziyaretinin ardindan komitenin Cenevre'deki merkezinde düzenledigi basin toplantisinda ülkedeki son durumu degerlendirdi.

Ülkenin kuzeyindeki Tigray ve komsu kentlerde çatismalarin son haftalarda yogunlastigina dikkati çeken Maurer, "Yasanan çatismalar, günlük ihtiyaç malzemelerinin tedarikini engellemis ve saglik sistemini felç hale getirmistir. Siviller, en hayati ihtiyaçlarini temin etmekten yoksun durumdadir." dedi.

Maurer, çatismalarin günlük hayati olumsuz etkiledigi bölgelerde çok sayida ailenin acil gida ve tibbi malzeme ihtiyaci oldugunu vurguladi ve durum bu sekilde devam ederse sivillerin uzun süreli saglik problemleri çekebilecegi uyarisinda bulundu.

Çatismalar nedeniyle yüz binlerce kisinin yerinden edildigini kaydeden Maurer, "ICRC, çatismalardan etkilenen sivillere insani yardim ulastirabilmek için çabalarini sürdürmektedir, fakat güvenlik sorunlari ve sivillerin oldugu bölgelere ulasim zorlugu, insani yardima imkan tanimamaktadir. Tarafsiz, bagimsiz ve insani adimlar atmak hayati önem tasimaktadir. Çatismaya taraf olan unsurlar, insani yardimin gerekli bölgelere acilen dagitilmasini öncelemeli ve kolaylastirmalidir." diye konustu.

Etiyopya ordusunun, Kasim 2020'de isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi'ne karsi baslattigi operasyonlar halen sürüyor.

Ülkenin kuzeyinde 11 aydir süren çatismalar, yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden ederken bölgede 5 milyondan fazla kisi acil yardima ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA