Kanadali Sirket, Türkiye'ye Uygulanan Silah Ambargosu Nedeniyle Iflas Etti

Ikinci Daglik Karabag Savasi'nda Ermenistan'a karsi Azerbaycan'a destek verdigi için Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan Kanada savunma sirketinin iflas ettigi belirtildi.

Denetim, vergi ve danismanlik hizmetleri sunan KPMG tarafindan yayimlanan raporda, 2020'de Kanada hükümetinin yaptirimlari sonucu Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS'ye (TUSAS) ambargo uygulayan Telemus Sistemleri Inc. sirketinin, agustosta kepenk kapattigi bildirildi.

Ana müsterisi TUSAS olan Telemus'un askeri insansiz hava araçlarinda kullanilmak üzere çok çesitli elektronik destek malzemeleri ürettigi kaydedildi.

Raporda, sirketin, Kanada hükümeti ile ambargonun olumsuz mali etkileri nedeniyle Türkiye'ye ihracat izni konusunda defalarca görüsme girisiminde bulunmasina ragmen sonuç alamadigina isaret edilerek, "Hükümet yaptirimlarinin bir sonucu olarak sirket artik herhangi bir gelir elde edemez hale geldi." ifadesi kullanildi.

Telemus'un 2020'de 360 bin dolar net zarara ugradigi, 31 Temmuz’da üretimlerini durdurmadan önce bu yil 1,1 milyon dolar net zarar bildirdigi açiklandi.

- "Yeni Kanada hükümetinin daha ileri görüslü olmasini umuyoruz"

Kanada sirketinin iflasi konusunda Middle East Eye'a açiklama yapan bir Türk yetkili de Ottowa yönetimine, ambargonun hem Türk hem de Kanada sirketlerine zarar verecegi konusunda en basta uyarilarda bulunduklarini hatirlatarak, "Yeni Kanada hükümetinin daha ileri görüslü olmasini umuyoruz." ifadesine yer verdi.

Kanada hükümeti, Ermenistan'in isgal ettigi Azerbaycan topraklarina yönelik 27 Eylül 2020'de baslatilan ve 44 gün süren Ikinci Daglik Karabag Savasi'nda Azerbaycan’in yaninda yer almasindan dolayi Türkiye'ye silah ambargosu uygulamisti.

Kanada, Ermeni mevzilerine karsi kullanilan Türk insansiz hava araçlarinda Kanada teknolojisi kullanildigini ileri sürerek, Ekim 2020’de Türkiye’ye yönelik savunma sanayi ihracatina ambargo koymus, en son Telemus sirketinin ihracat izinlerini Nisan 2021'de iptal etmisti.

Ottowa yönetimi, ilk ambargosunu, Türkiye'nin 2019'da Suriye'ye yönelik askeri harekatina yanit olarak baslatmis ancak taraflar arasindaki üst düzey görüsmeler sonucunda Haziran 2020'de bu kararindan geri adim atmisti.

Kaynak: AA