Fransa Ve Ingiltere, Afrika'dan Yagmaladiklari Sanat Eserlerinden Bazilarini Iade Etti

Ingiltere’nin Cambridge Üniversitesi’ne bagli Jesus Koleji ve Fransiz Quai Branly Müzesi, sömürge döneminde Bati Afrika’dan yagmalanan bazi kültürel eserleri iade etti.

Fransa Ve Ingiltere, Afrika'dan Yagmaladiklari Sanat Eserlerinden Bazilarini Iade Etti
Sömürge döneminde Fransa ve Ingiltere tarafindan yagmalanan bazi kültürel eserler ait olduklari ülkelere teslim edildi. Ingiltere’deki Cambridge Üniversite’sine bagli Jesus Koleji, 1897’de Ingiltere tarafindan yagmalanan Afrika’nin kültürel açidan en önemli eserlerinden biri olan Bronz horoz heykelini Nijerya’ya iade etti. Yagmalandiktan sonra 1905 yilinda bir ögrencinin babasi tarafindan Jesus Koleji’ne bagislanan heykel, düzenlenen tören ile Nijeryali yetkililere teslim edildi. Tören sirasinda konusma yapan Jesus Koleji’nden Sonita Alleyne, "Bu, bu eserin essiz mirasina ve tarihine saygidan dolayi yapilacak dogru sey" dedi.

Nijerya hükümeti, Jesus Koleji’ne "öncü" oldugu için tesekkür ederek, diger kurumlardan yagmalanan eserlerin iadesini dört gözle beklediklerini aktardi.

Fransa 26 eser iade etti

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, baskent Paris’teki Quai Branly Müzesinde, 1892’de sömürgeci Fransiz güçleri tarafindan Abomey Kralligi’ndan çalinan 26 eseri özel bir törenle Benin Cumhuriyeti’ne teslim etti. Iadenin ana amacinin Afrikali gençlerin miraslarina yeniden erisimlerini saglamak oldugunun altini çizen Macron, "Bu iade, bir iadeden daha fazlasidir, baglarimizi güçlendirmeyi, yeni firsatlar yaratmayi mümkün kilacak bütün bir isbirligi programidir" dedi.

Abomey Hazineleri olarak bilinen koleksiyondan 26 parça, bu ayin sonunda Benin Cumhuriyet’ine gönderilmeden önce Quai Branly Müzesinde son kez sergilendi.

En az 90 bin sanat eseri Fransa’da

Uzmanlara göre, Afrika kültürel mirasinin yüzde 85 ila yüzde 90’i kita disinda bulunurken, Sahra alti Afrika’dan en az 90 bin sanat eserinin Fransiz kamu koleksiyonlarinda muhafaza edildigi bildirildi.

Bu eserlerin 70 bini Quai Branly Müzesi’ndeyken 46 bin eserin sömürge döneminde geldigi paylasildi.
Kaynak: İHA