Dünya Bankasi Açiklamasi Küresel Zenginlik Gelecekteki Refah Pahasina Artti

Dünya Bankasi'nin yeni raporu, küresel servetin, gelecekteki refah pahasina ve esitsizlikleri artirarak büyüdügünü ortaya koydu.

Banka, Uluslarin Degisen Zenginligi 2021 raporunu "Gelecek Için Varliklari Yönetme" basligiyla yayimladi.

Raporda, 1995-2018 yillarinda küresel servetin önemli ölçüde arttigi ve orta gelirli ülkelerin yüksek gelirli ülkelere yetistigi aktarildi.

Artan refaha bazi dogal varliklarin sürdürülemez yönetiminin eslik ettigine dikkat çekilen raporda, düsük ve orta gelirli ülkelerde 1995'ten 2018'e kadar olan süreçte kisi basina düsen orman zenginliklerinin yüzde 8 azaldigi kaydedildi.

Raporda, küresel deniz baligi stoklarinin da ayni dönemde kötü yönetim ve asiri avlanma nedeniyle yüzde 83 oraninda düstügüne isaret edilerek, iklim degisikliginin öngörülen etkilerinin bu egilimleri siddetlendirebilecegi vurgulandi.

Fosil yakitlar gibi varliklarin yanlis fiyatlandirilmasinin, asiri degerlemeye ve asiri tüketime yol açabilecegi belirtilen raporda, kalkinmanin daha sürdürülebilir bir hale getirilebilecegi ifade edildi.

Raporda, küresel servet dagilimindaki esitsizligin büyüdügüne dikkat çekilerek, düsük gelirli ülkelerin küresel servetteki payinin 1995-2018 yillarinda çok az degistigi ve dünya nüfusunun yaklasik yüzde 8'ine sahip olmalarina ragmen küresel servetteki paylarinin yüzde 1'inin altinda kaldigi kaydedildi.

Düsük gelirli ülkelerin üçte birinden fazlasinda kisi basina düsen servetin azaldigi belirtilen raporda, refahi azalan ülkelerde, yenilenebilir dogal varliklarin temellerinin de azalma egiliminde oldugu aktarildi.

Raporda, "Düsük gelirli ülkeler için, zenginliklerinin yüzde 23'ünü olusturan yenilenebilir dogal sermayeyi uygun sekilde yönetmek hayati önem tasiyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

Bankanin raporunda, küresel olarak, toplam servetin ormanlar, ekili araziler ve su kaynaklarini kapsayan yenilenebilir dogal sermayedeki payinin azalmakta oldugu ve iklim degisikligini daha çok tehdit ettigi kaydedildi.

Önemli ekosistem hizmetleri sagladigi için yenilenebilir dogal sermayenin daha degerli hale geldigi vurgulanan raporda, beseri sermayenin de 1995'ten bu yana çok az iyilestigi aktarildi.

Raporda, "1995 ve 2018 yillari arasinda kisi basina düsen toplam servetteki küresel artisa ragmen birçok ülke, dogal, beseri veya üretilmis sermayeleri, gelir veya tüketimdeki kisa vadeli artislar lehine tükendigi için sürdürülemez bir kalkinma yolunda." ifadesi yer aldi.

Kaynak: AA