Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi Yeni Hedefimiz Çad Ile Ticaret Hacmimizi 200 Milyon Dolar Seviyesine Tasimak

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Çad’i ülkemizin Afrika’da önde gelen ortaklari arasinda görmek istiyoruz. Geçen sene ticaret hacmimiz belirledigimiz hedefi asarak yüzde 47 artisla 112 milyon dolara ulasmistir. Sahip oldugumuz potansiyeli dikkate alarak ticari iliskilerimizi derinlestirmeyi ve çesitlendirmeyi arzu ediyoruz. Yeni hedefimiz ticaret hacmimizi, 200 milyon dolar seviyesine tasimak, ikinci etapta bunu 500 milyon dolara ulastirmaktir" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi Yeni Hedefimiz Çad Ile Ticaret Hacmimizi 200 Milyon Dolar Seviyesine Tasimak
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Çad Geçis Dönemi Devlet Baskani Mahamat Idris Debi Itno ile bas basa ve heyetler arasi görüsmelerin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Cumhurbaskani Erdogan görüsmelerde, Türkiye ve Çad arasindaki iliskileri her boyutta nasil daha ileriye tasiyabileceklerine dair fikir alisverisinde bulunduklarini belirterek, geçis döneminde Türkiye olarak Çad’a her türlü destegi vermeye hazir olduklarini kaydetti.

Cumhurbaskani Erdogan, “Çad Cumhuriyeti sahip oldugu büyük potansiyele bölgesinde önemli bir role sahiptir. Bugün imzalanan anlasmalarla iliskilerimizi daha ileri seviyeye tasimak, Çad’i ülkemizin Afrika’da önde gelen ortaklari arasinda görmek istiyoruz. Geçen sene ticaret hacmimiz belirledigimiz hedefi asarak yüzde 47 artisla 112 milyon dolara ulasmistir. Sahip oldugumuz potansiyeli dikkate alarak ticari iliskilerimizi derinlestirmeyi ve çesitlendirmeyi arzu ediyoruz. Yeni hedefimiz ticaret hacmimizi, 200 milyon dolar seviyesine tasimak, ikinci etapta bunu 500 milyon dolara ulastirmaktir. Ticari ekonomik iliskilerimizi bütüncül, kapsayici, karsilikli saygi ve kazan-kazan anlayisina dayanan bir yaklasimla gelistirmeyi amaçliyoruz” dedi.



“ÇAD’LA ISBIRLIGIMIZI HER ALANDA DAHA ILERIYE TASIMAYA KARARLIYIZ”

7-18 Aralik 2021 tarihlerinde ise Istanbul’da 3’üncü Türkiye-Afrika Ortaklik Zirvesi’nin icra edilecegini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Degerli kardesimi de zirvede aramizda görmek istiyoruz. Çad’la isbirligimizi her alanda daha ileriye tasimaya kararliyiz. Bu anlamda egitim faaliyetleri ile Türkiye Maarif Vakfi, kalkinma projeleri ve yardimlariyla TIKA, düzenli uçuslariyla Türk Hava Yollari ve sivil toplum kuruluslarimiz iki ülke iliskilerine önemli katkilarda bulunuyor. Çad-Türk dostluk Külliyesi’ndeki Tarim Okulu’nun insasi bitti. Iki ülke arasindaki dostlugun bir nisanesi olarak bir an önce bu külliyeyi Emcemine’ye kazandirmak istiyoruz. FETÖ’ye karsi mücadelede Çad’li kardeslerimizin destegini unutmamiz mümkün degildir. Emcemine’deki FETÖ iltisakli okullarin 2017’de Türkiye Maarif Vakfi’na devredilmesine mütesekkiriz. Terör örgütleri ve silahli muhalif gruplarla es zamanli mücadele yürüten Çad’la askeri, savunma ve güvenlik alanlarindaki isbirligimizi de gelistirmeye haziriz” ifadelerini kullandi.

“ÖNCELIKLERIMIZ ORTAK”

Çad Geçis Dönemi Devlet Baskani Mahamat Idris Debi Itno ise yaptigi konusmada, “Sayin Cumhurbaskani’nin davetlerine istinaden bu resmi ziyareti gerçeklestirmeyi arzu ettim. Böylece en üst seviyede bir çok konuyu, ikili isbirligi çerçevesinde yeni ikili anlasmalari imzalama imkanimiz oldu. Çad ve Türkiye tarihi iliskilere sahip olan ülkelerdir. 500 yillik iliskilerimiz mevcut. Birçok imza atmis oldugumuz anlasma ve mutabakat zapti ve protokol vardir. Çesitli alanlari ilgilendirmektedir. Enerji alani alt yapi savunma alani güvenlik konulari bilimsel arastirmalar egitim konuslari gençlik spor medya ve bununla birlikte üniversiteler arasindaki akademik isbirligi saydigim en temel isbirligi alanlari isbirligimizi uluslararasi kuruluslar nezdinde ele aldik. Önceliklerimiz ortak. Sudan’daki Libya’daki durum ve terörizmin sahil bölgesinde bize yasattigi zorluklari ele aldik. Çad’daki geçis dönemini konustuk. Ülkemizde Nisan 2021 tarihinden bu ayna siyasi geçis dönemi yasanmaktadir. Sivil bir hükümet atandi ve yol haritasi belirlenmis oldu. Kapsayici ulusal diyalog sürecini baslatmis bulunuyoruz. Biz Çad hükümetinin yol haritasini da ele aldik. Gerekli mali imkanlari konusabilecegimizi konustuk. Geçis dönemini nasil basariya ulastirabilecegimizi ele aldik” ifadelerini kullandi.

Türkiye Maarif Vakfi ile Çad Cumhuriyeti Hükümeti arasinda Ev Sahibi Ülke Anlasmasini Milli Egitim Bakan Yardimcisi ve Türkiye Maarif Vakfi Mütevelli Heyeti Baskanvekili Ahmet Emre Bilgili ile Çad Disisleri, Afrika Bütünlesmesi ve Yurtdisindaki Çadlilar Bakani Serif Muhammed Zene imzaladi.

Türkiye Cumhuriyeti ile Çad Cumhuriyeti arasinda Tarim Alaninda Teknik, Bilimsel ve Ekonomik Isbirligine Iliskin Mutabakat Zaptina Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece ile Çad Disisleri, Afrika Bütünlesmesi ve Yurtdisindaki Çadlilar Bakani Zene imza atti.

Türkiye Cumhuriyeti ile Çad Cumhuriyeti arasindaki Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri Için Vizelerin Kaldirilmasina Dair Anlasma’yi Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Çad Disisleri, Afrika Bütünlesmesi ve Yurtdisindaki Çadlilar Bakani Zene imzaladi.

(Hülya Keklik/IHA)
Kaynak: İHA