Cezayir Cumhurbaskani'nin Danismani Seyhi, Macron'un Cezayir Ile Ilgili Sözlerine Sert Tepki Gösterdi Açiklamasi

'Bugünlerde karsi taraftan (Fransa) bizim bir millet olmadigimiz yönündeki bögürmeler artti. Sanki biz aniden yeryüzüne çikan su baloncuklariyiz. Sanki Allah dünyayi yarattiginda nereden geldigini bilmedigimiz karanlik bir yer birakti'

Cezayir Cumhurbaskani'nin Danismani Abdulmecid Seyhi, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un sömürgecilikten önce bir Cezayir ulusunun yokluguna iliskin açiklamalarina sert elestiriler yöneltti.

Seyhi, Fransiz sömürgeciligine (1830-1962) karsi 1 Kasim 1954 devriminin patlak vermesinin 67. yildönümü vesilesiyle Cezayir Meclisi'nin üst kanadi Millet Konseyi'nde düzenlenen sempozyumda konustu.

Danisman Seyhi, konusmasinda, "Bugünlerde karsi taraftan (Fransa) bizim bir millet olmadigimiz yönündeki bögürmeler artti. Sanki biz aniden yeryüzüne çikan su baloncuklariyiz. Sanki Allah dünyayi yarattiginda nereden geldigini bilmedigimiz karanlik bir yer birakti." dedi.

Millet Konseyi Baskani Salih Gucil de Fransa'nin o dönemde Cezayir'e uyguladigi sömürünün dünyada esi benzeri görülmedigini söyledi.

Gucil, "Fransa, Cezayir halkini yok etmek ve yerine Avrupali ??bir halk getirmek istedi ve bu sömürge planinin hedefi Cezayir'i isgal etmekti. Cezayir nüfusunun demografik büyümesi bu planin varligini ortaya koyuyor." diye konustu.

Konsey Baskani Gucil, Fransa'nin Cezayir halkina uyguladigi soykirima isaret ederek, sömürünün basladigi 1870'te Cezayir'in nüfusunun 3 milyon oldugunu, aradan geçen 40 yil sonra 1910'da ülke nüfusunun artmadigini ve aksine 2 milyon 900 bine düstügünü vurguladi.

Macron'un Le Monde gazetesinde 2 Ekim'de yayimlanan Cezayir'in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine insa ettigine dair sözlerine karsilik Cezayir yönetimi 3 Ekim Pazar günü hava sahasini Fransiz askeri uçaklarina kapattigini duyurmustu.

Macron'un açiklamalari üzerine Cezayir Cumhurbaskanligi'ndan yapilan yazili açiklamada, "Macron'un yorumlari, (1830-1962 yillari arasinda) Fransiz sömürgeciligine karsi yigit direnisle kendilerini feda eden 5 milyon 630 bin sehidin anisina kabul edilemez bir hakarettir." ifadesine yer verilmisti.

Cezayir'in, iç islerine müdahale edilmesinin kesinlikle reddedildiginin vurgulandigi açiklamada, Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için derhal ülkeye çagirdigi kaydedilmisti.
Kaynak: AA