Fener Rum Patrigi Bartholomeos, Blinken'le Dini Azinliklarin Durumunu Görüstü

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD'yi ziyaret eden Fener Rum Patrigi Bartholomeos ile dini azinliklarin durumunu ve Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun açilmasini görüstü.

2009'dan sonra ilk kez ABD'ye ziyaret gerçeklestiren Fener Rum Patrigi Bartholomeos, Washington'daki resmi temaslari kapsaminda Blinken ile bir araya geldi.

Görüsme öncesinde basina kisa bir açiklamada bulunan Blinken, Bartholomeos ile görüsmekten onur duydugunu kaydetti.

Blinken, ABD Baskani Joe Biden'in, baskan yardimcisi oldugu yillarda Bartholomeos ile Istanbul'da bir araya geldigini hatirlatarak "ABD, din özgürlügü ilkesini güçlü bir sekilde savunuyor, dis politikamizda ilkemize bagliyiz ve elbette kendi ülkemizde de buna bagliyiz." dedi

Bartholomeos ise "Istanbul'daki tarihi makamimizda hayatta kalma mücadelesi verirken, Ekümenik Taht'a ve korumaya çalistigimiz onun fikir ve degerlerine verdigi daimi destek için ABD yönetimine minnettariz." diye konustu.

Toplanti sonrasinda yazili açiklama yapan ABD Disisleri Sözcüsü Ned Price, Blinken'in, Bartholomeos ile ABD'nin dünya çapinda din özgürlügünü destekleme taahhüdünü ve dünya çapindaki Ortodoks Hiristiyan toplumuyla ortak kaygilari ele aldigini kaydetti.

Price, "Bakan Blinken, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açilmasinin Biden yönetimi için bir öncelik olmaya devam ettigini yineledi. Ayrica iklim krizini acilen ele alma zorunlulugunu da görüstüler." ifadelerini kullandi.

Patrik Bartholomeos, Blinken ile görüsmesinden sonra Biden ile görüsmek üzere Beyaz Saray'a gitti.

Bartholomeos, Washington'daki resmi temaslarina Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'in onuruna verdigi kahvalti ile baslamisti.

Rahatsizligi sebebiyle geceyi Washington'daki bir hastanede geçiren Patrik Bartholomeos, sabah hastaneden çiktiktan sonra Türkiye'nin Washington Büyükelçiligi rezidansina gelmisti.

Kaynak: AA