Büyükelçi Güney Açiklamasi 'Musul'un Mutlak Surette Daha Refaha, Istikrara Ve Huzura Kavusmasini Hedefliyoruz'

Türkiye'nin Bagdat Büyükelçisi Ali Riza Güney, Irak'in Musul kentini ve Türkmenlerin yogunlukta yasadigi Telafer ilçesini ziyaret etti.

Büyükelçi Güney, Musul'daki temaslari kapsaminda Valilik binasinda Vali Necim el-Cuburi ile bir araya geldi. Görüsmeye Türkiye'nin Musul Baskonsolosu Mehmet Küçüksakalli ve Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA) Irak Koordinatörü Mustafa Yazici da katildi.

Güney, burada Vali Cuburi ile yaptigi basin açiklamasinda, Türkiye'nin, Irak'in tümüyle oldugu gibi Musul ile de derin, köklü, beseri, tarihi ve ekonomik iliskileri oldugunu söyledi.

Musul'un, farkli unsurlarin bir arada yasama becerisini göstermesi gereken bir vilayet oldugunu kaydeden Güney, geçmiste terör örgütü DEAS'in tüm Musul halkini magdur ettigini, bugün de ayni sekilde terör örgütü PKK'nin halki magdur etmeye çalistigini belirtti.

Güney, "Türkiye Cumhuriyeti olarak Musul'un mutlak surette daha refaha, istikrara ve huzura kavusmasini hedefliyoruz. Bu arzumuz Irak'in tümü için geçerli ama Musul burada biraz istisnai bir örnek. Çünkü hakikaten DEAS döneminde ciddi sekilde tahribata ugradi." diye konustu.

Musul'un yatirimciya ihtiyaç duydugunu, Türkiye'nin de yatirimcilari oldugunu dile getiren Güney, Türkiye ve Irak'in su konusunda da yakin temas halinde çalistigini belirtti.

- Musul Valisi: "Komsu Türkiye ile iliskilerimiz ve bagimiz çok güçlü"

Türkiye'nin Bagdat Büyükelçisinin Musul'a ziyaretinden dolayi memnuniyet duyduklarini ifade eden Cuburi, "Komsu Türkiye ile iliskilerimiz ve bagimiz çok güçlü. Türk sirketleri Musul'un yeniden imarinda bize çok yardimci oldu. Türk sirketleri de halen Musul genelinde hastane, kanalizasyon, yol ve köprü yapimindaki çalismalarina devam ediyorlar." dedi.

Cuburi, Türkiye ile gelecekte de iliskilerin güçlü sekilde devam etmesinden yana olduklarini dile getirdi.

Büyükelçi Güney, beraberindeki heyetle Musul'daki temaslari kapsaminda Telafer ilçesini de ziyaret etti.

TIKA'nin Telafer'de insa ettigi uluslararasi standartlardaki bir futbol sahasinin açilisini yapan Güney, ilçede Türkmen yetkililer ve halkla da bir araya geldi.

Kaynak: AA