Pakistan'da Protestocularin Islamabad'a Ulasmasini Engellemek Için Hendek Kazildi

Pakistan’da yasakli Tahrik-i Lebbeyk Pakistan Partisi (TLP) mensuplarinin Lahor’dan baskent Islamabad’a yürüyüslerini engellemek için polisin hendek kazdigi bildirildi.

Yerel basindaki haberlere göre, emniyet güçleri, Lahor ile Islamabad arasindaki Gujranwala sehrinin girisinde TLP mensuplarinin yürüyüslerini engellemek için 3,5 metre genisliginde ve derinliginde hendek kazdi.

Kazilan hendekle birlikte sehrin Lahor’a gidis ve gelis yönü trafige kapatilirken konteynerlerle de önlem alindi.

Lahor’dan 70 kilometre uzakliktaki Sadhoke’ye ulasan göstericilerin geceyi burada geçirecegi ve yarin 30 kilometre mesafedeki Gujranwala’ya dogru harekete geçecegi belirtiliyor.

Lahor'da dün yasanan çatismalarda bir polis yasamini yitirmis, gösteriler sirasinda meydana gelen trafik kazasinda da 2 polis hayatini kaybetmisti.

Basbakan Imran Han’in talimatiyla, Içisleri Bakani Seyh Rasid Ahmed, Diyanet Isleri Bakani Nurul Hak Kadri ve Pencap Adalet Bakani Muhammed Raca Basarat’tan olusan 3 kisilik heyet, TLP ile müzakereler için görevlendirilmisti.

Yasakli TLP'nin üyeleri, 21 Ekim'de liderleri Saad Rizvi'nin serbest birakilmasi için Lahor'dan Islamabad'a yürüyüs düzenleyeceklerini duyurmustu.

- Rizvi'nin serbest birakilmasi kararina itiraz

Mahkeme 9 Ekim'de TLP lideri Rizvi'nin serbest birakilmasina karar vermis, Pencap hükûmeti ise bu karara itiraz ederek temyize gitmisti.

TLP, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Islam ve Hazreti Muhammed karsiti açiklamalari sebebiyle 16 Kasim 2020'de ülkenin çesitli sehirlerinde gösteriler düzenlemeye baslamisti.

Parti, düzenledigi gösterileri hükûmetle anlasma karsiliginda sonlandirmisti. Saad Rizvi tarafindan geçen sene kasimda basinla paylasilan anlasmada; hükûmetin Fransa'nin Islamabad Büyükelçisi'ni 2-3 ay içinde ülkeden göndermesi, Paris'e yeni büyükelçi atamamasi, Fransiz ürünlerinin boykot edilmesi ve gözaltina alinan TLP üyelerinin serbest birakilmasi maddeleri yer aliyordu.

TLP lideri Saad Rizvi, 11 Nisan 2021'de yayimladigi mesajda, hükûmetin verdigi sözleri tutmadigini belirterek yeniden protestolara baslayacaklarini açiklamisti. Bunun üzerine Rizvi, 12 Nisan'da gözaltina alinmis ve ardindan partililer Islamabad basta olmak üzere Lahor, Karaçi, Multan ve Ravalpindi gibi sehirlerde protestolara baslamisti.

12 Nisan'dan sonra yasanan gösterilerde en az 8 kisi hayatini kaybetmisti. 14 Nisan'da terörle mücadele yasasi kapsaminda TLP'ye yasak getirilmesine karar verilmisti.

- TLP siddete dönüsen eylemleriyle taniniyor

Sünni-Barelvi hareketine mensup Hadim Hüseyin Rizvi tarafindan 2015'te kurulan TLP, radikal görüsleri ve siddete dönüsen protestolariyla biliniyor.

Rizvi, 2017'de Islamabad ve yakinindaki Ravalpindi sehrinde hayati felç eden üç haftalik oturma eylemiyle adini duyurmustu. Eylemde, seçilmis yetkililerin Hz. Muhammed'in son peygamber oldugu üzerine yemin etmesi hakkindaki kanunda yapilmasi istenen degisiklige karsi çikilmisti.

TLP, Pakistan'da 2018'de Islam'a ve Hazreti Muhammed'e hakaret ettigi iddiasiyla idama mahkum edilen Asya Bibi'nin Anayasa Mahkemesince serbest birakilmasinin ardindan baslayan protestolar ve Hollanda'da düzenlenmek istenilen karikatür yarismasina tepki gösterileriyle de gündeme gelmisti.

Partinin kurucusu Hadim Hüseyin Rizvi, 19 Kasim 2020'de hayatini kaybetmisti.

Kaynak: AA