AB Komisyonu Baskani, AB'nin, Sinirlarina Duvar Ya Da Dikenli Tel Için Fon Saglamayacagini Bildirdi

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB'nin, sinirlarina düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik dikenli tel ve duvarlar için fon saglamayacagini söyledi.

Von der Leyen, Belçika’nin baskenti Brüksel’de 2 gün süren AB Liderler Zirvesi'nin bitiminde AB Konseyi Baskani Charles Michel ile ortak basin toplantisi düzenledi.

Zirvede, düzensiz göçle mücadelede “fiziksel altyapi” seklinde adlandirilan tedbirlerin tartisildigini belirten von der Leyen, "Komisyon ve Avrupa Parlamentosunun dikenli tel ve duvarlar için fon saglanmayacagina dair uzun süredir ortak bir tutumu oldugu konusunda çok nettim." dedi.

Yunanistan, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Litvanya, Letonya, Güney Kibris Rum Yönetimi, Slovakya ve Polonya'nin içislerinden veya göçten sorumlu bakanlari ortak bir mektubu imzalayarak AB Komisyonundan göçmenlere karsi AB sinirlarinin "fiziki engellerle" güçlendirilmesini talep etmisti.

- Belarus

Von der Leyen, AB liderlerinin Belarus sinirindaki durumdan çok endiseli oldugunu yineledi.

“Belarus hükümetinin davranisini hibrid bir saldiri olarak görüyoruz. Lukasenko'nun kullandigi insanlar magdurdur. Kimsenin hayati siyasi meseleler için kullanilmamalidir.” diyen von der Leyen, Belarus için yaptirim seçeneklerini arastirmaya devam ettiklerini ifade etti.

- AB hukukunun üstünlügü

Von der Leyen, AB ile Macaristan ve Polonya arasinda süren ve zirveye de damgasini vuran “AB hukukunun, üye ülkelerinkine göre üstün olup olmadigi” tartismasina da degindi.

AB’nin söz konusu ülkelere karsi “bütçe kosullulugu mekanizmasini” devreye koymasinin bu asamada söz konusu olmadigini bildiren von der Leyen, AB’nin bu seçenegi ancak AB Adalet Divaninin kararinin ardindan degerlendirecegini vurguladi.

Polonya ve Macaristan, AB’nin yüksek mahkemesine, söz konusu mekanizmanin devreye sokulmasinin hukukun üstünlügüne saygi göstermeleri sartina baglanmasinin AB hukukuna uygun olup olmadiginin karara baglanmasi için basvuruda bulunmustu. 11 Ekim’de görülen davaya iliskin kararin aralik ayinda verilmesi bekleniyor.

- Göç konusunda Komisyona yeni teklifler

Michel de göç konusuna deginerek, “Bugün, önümüzdeki birkaç ay içinde ilerleme kaydedilmesi gereken konularda tavsiyelerin yerine getirilmesi için bir firsat penceresi açtik.” dedi.

Komisyon tarafindan aylardir masaya yatirilan somut tekliflerle ilgili ilerleme saglanmasi için daha fazla siyasi iradenin mevcut oldugunu düsündügünü belirten Michel, sunlari kaydetti:

“Buna dayanarak, dis sinirlarimizi kontrol etmek için araçlarimizi güçlendirmenin önemli oldugunu anliyoruz ve Komisyona seçenekler sunmaya karar verdik.” diye konustu.

Zirvenin sonuç bildirisinde, Komisyona AB sinirlarindaki baskinin azaltilmasi ve ölümlerin engellenmesi için hem kaynak ülke hem geçis ülkelerini kapsayan 8 eylem plani sunuldugu belirtilmis ancak bunlarin ne olduguyla ilgili bilgi paylasilmamisti.

Kaynak: AA