Yargitay Baskani Akarca'dan 'Yargi Bagimsizligi' Vurgusu Açiklamasi

'Yarginin bagimsizligi ve tarafsizligi konusunda, özellikle bir kisim medyada koparilan firtinalarin dogru olmadigini ifade etmek istiyorum' '(15 Temmuz darbe girisimi) Yargi gerçekten de çok güçlü, olumlu ve gerçekten de yerinde bir sinav verdi. Bagimsizligini ve tarafsizligini hiçbir zaman yitirmedi yargi' 'Türkiye'de hak arama yolu sonuna kadar açiktir. Bunun mücadelesini de yargi vermektedir'

Yargitay Baskani Mehmet Akarca, "Yarginin bagimsizligi ve tarafsizligi konusunda özellikle bir kisim medyada koparilan firtinalarin dogru olmadigini ifade etmek istiyorum." dedi.

Yas haddi nedeniyle 23 Mart 2020'de onursalliga ayrilan Yargitay Onursal Birinci Baskani Ismail Rüstü Cirit için adinin verildigi Yargitay Ismail Rüstü Cirit Konferans Salonu'nda "vefa programi" düzenlendi.

Programa, eski TBMM baskanlari Ismail Kahraman ile Cemil Çiçek, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Adalet Bakani Abdulhamit Gül, Yargitay Baskani Mehmet Akarca, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, Türkiye Barolar Birligi Baskani Metin Feyzioglu ve yargi mensuplari katildi.

Akarca, Cirit için hazirlanan videonun gösterimi ve Cirit'in öz geçmisinin okunmasinin ardindan yaptigi konusmada, Cirit'in kendisine ve birçok yargi mensubuna "agabeylik" yaptigini söyledi. Akarca, geçmiste Cirit ile örnek teskil edebilecek bir uyum içinde çalistiklarini ifade etti.

Cirit'in adaletten sasmayan, hak ve insan sevgisi olan çok çaliskan biri oldugunu belirten Akarca, kendisinin 1 Eylül'de açilisi yapilan Yargitay hizmet binalarinda da büyük emeginin bulundugunu, bu sebeple Yargitay üyeleriyle aldiklari kararla konferans salonuna Cirit'in adini verdiklerini dile getirdi.

Görev süresi içinde Cirit'in zaman zaman bazi kesimlerin saldirilarina maruz kaldigini söyleyen Akarca, Cirit'in tarafsiz ve bagimsiz bir yargi için mücadele verdigini vurguladi.

Yarginin geçmiste zor günlerden geçtigini ancak iyi bir sinav verdigini belirten Akarca, söyle devam etti:

"Yarginin bagimsizligi ve tarafsizligi konusunda özellikle bir kisim medyada koparilan firtinalarin dogru olmadigini ifade etmek istiyorum. Önce algi olusturuluyor, olusan alginin üstünden olgularla hareket edilmeye çalisiliyor. Elbette 14 bin civarinda meslege yeni giren ve 5 yilin altinda kideme sahip hakim ve Cumhuriyet savcimiz var. Istinaf sistemimiz, 20 Temmuz 2016'da yürürlüge girdi ve faaliyete geçirildi. Bir FETÖ badiresiyle karsi karsiya kaldik, hain bir darbe girisimiydi. Bundan tabii ki yargimiz ve bütün kurumlarimiz etkilendi. Bununla birlikte yargi gerçekten de çok güçlü, olumlu ve gerçekten de yerinde bir sinav verdi. Bagimsizligini ve tarafsizligini hiçbir zaman yitirmedi yargi. Milletimizin yine de yargiya güven duydugunu ve güvenmesi gerektigini biliyoruz. Baska bir yargi burada bulmak mümkün olmadigina göre, herkesin konusmalarinda, söz ve eylemlerinde son derece dikkatli olmasi gerekir."

- "Türkiye'de hak arama yolu sonuna kadar açiktir"

Kamuoyunda tartisilan yargi kararlarina deginen Akarca, hakim ve savcilarin kararlarinin temyize açik oldugunu, kanuni sartlarin olusmasi halinde yargilamanin yenilenmesinin de mümkün oldugunu belirtti. Akarca, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa Insan Haklari Mahkemesine bireysel basvuru hakkinin da bulunduguna isaret etti.

Akarca, "Türkiye'de hak arama yolu sonuna kadar açiktir. Bunun mücadelesini de yargi vermektedir. Yargi üzerine düsen görevi eksiksiz yerine getirme çabasi ve gayreti içindedir." diye konustu.

- "Benim için büyük bir seref"

Akarca'nin ardindan konusan Ismail Rüstü Cirit de 2020'de yeni tip koronavirüs salgininin basladigi dönemlerde onursalliga ayrildigini ve veda programi düzenlenemedigini söyledi.

"Tam 41,5 yil kutsal saydigim devletime, kutsal saydigim milletime ve adalet camiasina hizmet etme onuruna ulastim. Bu benim için büyük bir sereftir." diyen Cirit, "mahkeme kadiya mülk degildir" sözünü hatirlatarak, emanetçi oldugunu unutmadan, haktan ve adaletten ayrilmadan görev yaptigini ve görevini devrettigini belirtti.

Adaletin ziddinin zulüm oldugunu dile getiren Cirit, adaletin devletin temeli oldugunu ve bütün mahkeme salonlarinda "Adalet mülkün temelidir" sözünün yazili oldugunu animsatti.

Adalet idealiyle yasayan devletlerin daha uzun ömürlü olduklarini vurgulayan Cirit, hakimlerin her zaman haksiz güçlülerin karsisinda, hakli güçsüzlerin yaninda yer almak zorunda oldugunu ifade etti.

Cirit, yeniden dünyaya gelmesi halinde yine hakimlik meslegini seçecegini söyledi.

Görevde bulundugu süreçte yasanan 15 Temmuz darbe girisimine deginen Cirit, yarginin önceki darbe tesebbüslerinden farkli bir tavir sergiledigini kaydetti.

Cirit, "Yargi farkli bir davranis gösteriyordu, daha öncekilerden fakli olarak direniyordu. Darbenin ilk saatlerinden itibaren darbecileri gayrimesru, kanunsuz ilan etmis, verdigimiz demeçlerle birlikte milletimizin yaninda büyük oranda ilk kez belki yer almistir. Bu da bizim için Yargitay Baskani olarak bir övünç madalyasiydi." diye konustu.

Ismail Rüstü Cirit, Rize'de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katilimiyla çay toplamalarinin basinda çok konusuldugunu animsatarak, bazi yüksek yargi mensuplariyla belirli araliklarla düzenledikleri etkinlige Erdogan'in da katildigini, devletin basi oldugu için bundan memnuniyet duyacagini söyledigini ifade etti.

Konusmalarin ardindan Cirit'e onur belgesi ve hediye takdim edildi.
Kaynak: AA