Yargitay Baskani Akarca Açiklamasi 'Yargi, Bagimsizligini Ve Tarafsizligini Hiçbir Zaman Yitirmedi'

Yargitay Baskani Mehmet Akarca, “Yargi, bagimsizligini ve tarafsizligini hiçbir zaman yitirmedi” dedi.



Yargitay Onursal Birinci Baskani Ismail Rüstü Cirit onuruna düzenlenen vefa programina katilan Yargitay Baskani Mehmet Akarca, Cirit’in yas haddinden dolayi emeklilige ayrildigini söyleyerek ayni dönemde görev yaptiklari süre zarfindan örnek teskil edecek bir uyum içerisinde, bütün zorluklara beraber gögüs gererek çalistiklarini ifade etti.

Akarca, Cirit’in bagimsiz bir yargiç olmadaki bütün nitelikleri tasidigini belirterek, adaletten sasmayan vatan, millet ve insan sevgisini tasiyan biri oldugunu vurguladi.

“Ismail Rüstü Cirit baskanimin hayatinda bir leke bulunmamaktadir”

Cirit’in basindan bazi kesimler tarafindan saldiriya ugradigini fakat tarafsiz bir yargi için mücadele ettigini söyleyen Akarca, “Hepimiz görev süremiz bitiminde bu görevleri layikiyla yerine getirdikten sonra bir gün emekli olabiliyoruz. Allah herkese saglik sihhat içinde basi dik onurlu Ismail abi gibi hepimize de emeklilik nasip etsin, bu çok önemli bir duygu. Ismail Rüstü Cirit baskanimin hayatinda bir leke bulunmamaktadir. Basinda zaman zaman bir kisim kesimler tarafindan saldiriya maruz kalmistir, ancak onun gönlündeki insan sevgisi, adalet duygusu, bagimsiz ve tarafsiz güçlü bir yarginin olusmasi için gösterdigi bütün çabaya hepimiz yakindan taniklik ettik” diye konustu.



“Yargi, bagimsizligini ve tarafsizligini hiçbir zaman yitirmedi”

FETÖ’nün hain darbe girisiminde yarginin yerinde bir sinav verdigini vurgulayan Akarca, “Gerçekten de yargi çok zor günlerden geçti, ancak yargi gerçekten de iyi bir sinav verdi. Yarginin bagimsizlik ve tarafsizlik konusunda özellikle bir kisim medyada koparilan firtinalarin dogru olmadigini ifade etmek istiyorum. Önce algi olusturuluyor, alginin üstünde ondan sonra olgularla hareket edilmeye çalisiyor. 14 bin civarinda meslege yeni giren ve 5 yilin altinda kideme sahip olan hakim ve cumhuriyet savcilarimiz var. Istinaf sistemimiz 20 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüge girdi ve faaliyete geçirildi. Bir FETÖ darbesiyle karsi karsiya kaldik, hain bir darbe girisimiydi. Bundan tabi ki yargimiz ve bütün kurumlarimiz etkilendi. Bununla birlikte yargi gerçekten de çok güçlü oldu ve yerinde bir sinav verdi. Bagimsizligini tarafsizligini hiçbir zaman yitirmedi yargi. Milletimizin yargiya yine de güven duydugunu ve güvenmesi gerektigini biliyoruz” ifadelerini kullandi.

Kendisi adina düzenlen vefa programinda konusan Cirit, 41 yildir devlete, millete ve adalet camiasina hizmet etme onurunu tasidigini, bu sürede haktan ve adaletten ayrilmadan görevi devrettigini ifade etti.



“Darbenin ilk saatlerinden itibaren darbecileri kanunsuz ilan ettik”

15 Temmuz darbe girisiminde darbecileri gayrimesru ilan ettiklerini söyleyen Cirit, “Yargi farkli bir davranis gösteriyordu, daha öncekilerden fakli olarak direniyordu. Darbenin ilk saatlerinden itibaren darbecileri gayrimesru, kanunsuz ilan etmis, verdigimiz demeçlerle birlikte milletimizin yaninda büyük oranda ilk kez belki yer almistir. Bu da bizim için Yargitay Baskani olarak bir övünç madalyasiydi” seklinde konustu.



Cumhurbaskani ile çay toplama etkinliklerinin basinda çok konusuldugunu söyleyen Cirit, sözlerine söyle devam etti:

“Içimde yara olan bir mesela var. O tarihlerde 2015 tarihinde Danistay baskanimizla dedik ki her ay bir yerde toplanalim. Askeri yüksek idari mahkemesi, HSK Baskani, Yargitay, Sayistay, Danistay Baskanlari ve Meclis Baskani Cemil Çiçek ile toplanalim dedik. Cumhurbaskanimiz duymus ben de katilayim, dedi.

Devletin basi oldugu için bundan memnuniyet duydum. Çay toplamaya Rize’ye gittik. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in da bulundugu çay toplama etkinligi basinda çok konusuldu.”

Vefa programina Akarca’nin yani sira eski TBMM baskanlari Ismail Kahraman ile Cemil Çiçek, AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim, Adalet Bakani Abdulhamit Gül, Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, Türkiye Barolar Birligi Baskani Metin Feyzioglu ve yargi mensuplari katildi.

Konusmalarin ardindan Cirit’e onur belgesi ve hediye takdim edildi.
Kaynak: İHA