TIKA, Nijerya'daki Lisenin Laboratuvarlarini Yeniledi

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Nijerya'da bir lisenin fizik, kimya, biyoloji ve ev ekonomisi laboratuvarlarini yenileyerek gerekli materyalleri temin etti.

TIKA tarafindan baskent Abuja'daki Wuse Zone 3 Devlet Lisesinde yenilenen laboratuvarlar törenle hizmete açildi.

Törende konusan Türkiye'nin Abuja Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Türkiye ve Türk halkinin her zaman Afrikalilarin yaninda oldugunu belirterek, "Kurdugumuz kültürel ve insandan insana köprüler, bizi insanligin ortak paydasi etrafinda bir araya getiriyor." dedi.

- "Afrika'nin kalkinmasinda egitim en güçlü araçlardan olacak"

Egitimin Afrika'nin kalkinmasi için en güçlü araçlardan biri olacagina isaret eden Bayraktar, egitimin, politika gündemlerinde genellikle hedefleri gerçeklestirmede dönüstürücü rol olarak algilandigini söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin, insan potansiyelini gerçeklestirmenin anahtari olan egitimin yayginlastirilmasi için her türlü çabayi destekledigini ifade etti.

Türkiye ile Afrika'nin baglari güçlenirken, kitada Türk kurumlari ve sivil toplum kuruluslarinin (STK) egitim alaninda öncü rol oynadigina isaret eden Bayraktar, "Türkiye Maarif Vakfi, Afrika'nin 25 ülkesinde 175 enstitüsünde 17 binden fazla ögrenciye egitim veriyor. Geçen ay Türk STK'ler Abuja'da 2 yeni okul açti." dedi.

Ögrencilerden Angela Amarachi, AA muhabirine, eskiden okulun laboratuvarlari donanimli olmadigi için derslerde geride kaldiklarini söyledi.

Amarachi, yenilenen laboratuvarlarin mutlulugunu yasadigini belirterek, Türkiye, TIKA ve Türk halkina tesekkür etti.

Açilis törenine, TIKA Orta Dogu ve Afrika Dairesi Baskani Bülent Korkmaz'in yani sira yetkililer, ögretmenler, ögrenciler ve çok sayida davetli katildi.

Kaynak: AA