Ticaret Bakan Yardimcisi Turagay Açiklamasi 'Rusya, Çok Önemli Ticari Ortagimiz'

'Rusya ile olumlu iliskiler içerisindeyiz. Iki ülke liderlerinin bu kadar yakin olmasinin getirdigi avantaji da en iyi sekilde kullanmak temel amacimiz'

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, Rusya'nin önemli ticari ortaklari oldugunu belirterek, "Rusya ile olumlu iliskiler içerisindeyiz. Iki ülke liderlerinin bu kadar yakin olmasinin getirdigi avantaji da en iyi sekilde kullanmak temel amacimiz." dedi.

Turagay, Rusya'daki ziyaretleri kapsaminda, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiligi'nde Türk is insanlariyla bir araya geldi.

Turagay, burada yaptigi konusmada, görüsmenin önemine isaret ederek, yarin Rusya Gümrük Idaresi Baskani ile toplanti yapacagini belirtti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in karsilikli ticaret hacminin 100 milyar dolar olmasini hedeflediklerini animsatan Turagay, "Elbette bu bir günde gerçeklestirilecek bir hedef degil ama Rusya, çok önemli bir ticaret ortagimiz. Rusya ile olumlu iliskiler içerisindeyiz. Iki ülke liderlerinin bu kadar yakin olmasinin getirdigi avantaji da en iyi sekilde kullanmak temel amacimiz." dedi.

Rusya ile ihracatta dis ticaret açigi olduguna isaret eden Turagay, sunlari kaydetti:

"Tabii dogal gaz ve petrol bunun ana nedenidir. Fakat özellikle müteahhitlik hizmetlerinde, ihracatta da gidilecek çok daha uzun bir yol oldugunu düsünüyoruz. Müteahhitlik hizmetlerinde bugüne kadar 84 milyar dolara yakin gerçeklestirdigimiz taahhüt isi var. Bunun disinda ihracatimizda yaklasik 4-5 milyar dolarlik bir ray oturmus durumda."

Türkiye'nin 50 milyar metreküplük dogal gaz tüketimi oldugu aktaran Turagay, "Hatta söz konusu rakam, bu yil büyük ihtimalle 60 milyar metreküp olacak. Dolayisiyla en çok alimi Rusya'dan yapiyoruz." dedi.

- "Rusya turizm açisindan önemli"

Riza Tuna Turagay, Rusya'nin turizm sektörü açisindan önemine isaret ederek, 2019'da 7 milyon Rus turistin Türkiye'yi ziyaret ettigini bildirdi.

Turagay, "Turizm gelirleri de cari islerde, özellikle dis ticaret açiginin kapatilmasinda çok önemli bir görev ifa ediyor. Rusya'yi bu açidan da önemli ülke olarak degerlendiriyoruz." dedi.

Turagay, görüsmede daha sonra Türk is insanlarinin ihracat ve ithalat sürecinde yasadiklari sorunlarla ilgili sorularini yanitladi.
Kaynak: AA