Pakistan'dan Afganistan'a Vize Ve Gümrük Vergisi Kolayligi

Pakistan Disisleri Bakani Sah Mahmud Kureysi, Afgan halkini ve tacirlerini desteklemek için Afganistan’dan Pakistan’a gelen tüm taze meyve ve sebzelerdeki gümrük vergilerinin kaldirildigini, Afgan is insanlari ve acil hastalar için kapida vize kolayligi saglanacagini duyurdu.

Afganistan’in baskenti Kabil’e beraberindeki heyet ile günübirlik ziyaretinin ardindan Pakistan’a geri dönen Kureysi, baskent Islamabad’da basin toplantisi yapti.

Kureysi, Taliban liderlerini çok olumlu buldugunu ve Taliban’in Pakistan’in çabalarina tesekkür ettigini ifade ederek, vize, ticaret, güvenlik ve sinir yönetimi basta olmak üzere çesitli konulari görüstüklerini söyledi.

Afgan halkini ve tacirlerini desteklemek için Afganistan’dan Pakistan’a gelen tüm taze meyve ve sebzelerdeki gümrük vergilerinin kaldirildigini açiklayan Kureysi, Afgan is insanlari ve acil hastalar için kapida vize kolayligi saglanacagini bildirdi.

Kureysi, sinir geçislerinin yayalar için 8 saatten 12 saate çikarildigini, ticaret için ise sinirlarin 24 saat açik kalmayi sürdürecegini ifade etti.

- Pakistan'dan Afganistan'a insani yardim

Pakistan’in Afgan vatandaslarindan 31 Aralik’a kadar 8,18 dolarlik online vize ücretini almayacagini dile getiren Kureysi, Pakistan’a gelen Afganlardan da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) PCR testi istenmeyecegini söyledi.

Öte yandan Kureysi, ülkesinin Afganistan’a 28,8 milyon dolarlik insani yardim saglayacagini vurguladi.

- "Taliban'in taninmasi için bölgesel yaklasim" vurgusu

Taliban’in hiçbir terör örgütünün Afganistan topraklarinin Pakistan’a karsi kullanilmasina müsaade edilmeyecegi konusunda Islamabad'a güvence verdigini aktaran Kureysi, Taliban yetkililerinin kisa süre içinde Pakistan’a ziyaret gerçeklestirecegini belirtti.

Kureysi, sadece Pakistan’in Taliban’i tanimasinin onlar için fayda saglamayacagini, bu konuda bölgesel bir yaklasim üzerinde çalistiklarini kaydetti.

Bugün Afganistan'in baskenti Kabil'e sürpriz bir ziyaret gerçeklestiren Kureysi, Taliban geçici hükümetinin Basbakani Molla Muhammed Hasan Ahund ile görüsmüstü.

Kureysi’ye ziyaretinde Pakistan Servisler Arasi Istihbarat Baskani Korgeneral Faiz Hamid de eslik etmisti.

Kaynak: AA