Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Kosova'da Prizren Sehrini Ziyaret Etti Açiklamasi

'Egitimden kültüre, turizmden farkli alanlara kadar gerçekten Türkiye, Kosova ile is birligi yapmak, Kosova’yi desteklemek için çok önemli adimlar atiyor'.

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Kosova'nin güneybatisindaki Prizren sehrini ziyaret etti.

Prizren’deki Türkçe, Arnavutça ve Bosnakça egitim veren "Çiriyaz Kardesler" (Motrat Qiriazi) Ilkokuluna giden Özer, ögretmenler ile görüsüp hasbihal etti.

Ögrencilere çanta hediye eden Özer ve beraberindeki heyet, Kosova Demorkatik Türk Partisi (KDTP) Genel Baskani ve Kosova Bölgesel Kalkinma Bakani Fikrim Damka, Türkiye’nin Pristine Büyükelçisi Çagri Sakar, Prizren Belediye Baskani Müteher Haskuka ile KDTP milletvekilleri okuldaki törene katildi.

Kosova Milli Marsi ve Istiklal Marsi'nin okundugu törende, ögrenciler, siir okuyup oratoryo sundu.

Bakan Özer, buradaki konusmasinda, bu okulun en güzel taraflarindan birisinin Türkçe, Arnavutça ve Bosnakça olmak üzere üç dilde egitim vermesi oldugunu söyledi.

Türkiye ve Kosova arasindaki iliskilerin her geçen gün güçlendiginin altini çizen Özer, "Egitimden kültüre, turizmden farkli alanlara kadar gerçekten Türkiye, Kosova ile is birligi yapmak, Kosova’yi desteklemek için çok önemli adimlar atiyor." dedi.

Özer, Bakanlik olarak daha önceden oldugu gibi bugün de Kosova genelinde egitim kalitesinin artirilmasi, egitim materyalleri ihtiyaçlarinin giderilmesi, mesleki egitimle ilgili önemli açilimlar yapilmasiyla ilgili her türlü destek vereceklerini ifade etti.

Yarinki temaslari kapsaminda Kosova Egitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakani Arberie Nagavci ile kapsamli bir görüsme gerçeklestireceklerini aktaran Özer, bu günün, egitimde Türkiye’nin tüm imkanlarinin Kosova’ya transfer edildigi yeni is birligi kapisinin açildigi gün olacagini vurguladi.

Özer, "Bakanligimizin tüm ilgili birimleri, özel egitimden ilkögretime, oradan orta egitime, mesleki gelisime kadar her türlü deneyimini sizlerle paylasmaya hazir." dedi.

- "Bosnak, Arnavut ve Türk çocuklarimiz faydalanacaktir"

Kosova Bölgesel Kalkinma Bakani Damka da Türkiye’nin Kosova’nin birçok yerinde sagladigi destegin kendileri için çok degerli oldugunu, ülkedeki ögretmenlere destek olmaya çalistiklarini, anavatan Türkiye’nin destegiyle de çocuklari daha iyi bir gelecege hazirlayacaklarini dile getirdi.

Damka, "Bu katki ve desteklerinden dolayi anavatanimiza tesekkür ediyorum. Sadece Türk çocuklarina degil Kosova’da okuyan bütün çocuklara bu destekler olacaktir. Burada açilacak olan bilgisayar kodlama sisteminden Bosnak, Arnavut ve Türk çocuklarimiz faydalanacaktir. Aslinda kalkinacak olan Kosova’miz olacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Prizren Belediye Baskani Haskuka, “Motrat Qiriazi okulu, Prizren’nin tüm degerlerini ortaya koyuyor. Burada tüm topluluklar yasiyor. Arnavutça, Türkçe, Bosnakça egitim veriliyor. Beraber yasayarak bunu yapiyorlar. (Bu okul) Prizren’in bir minyatürü." diye konustu.

Okulun ardindan KDTP genel merkezini ziyaret eden Özer, sonrasinda Prizren’deki Sadirvan Meydani'ni ve tarihi Sinan Pasa Camisi’ni gezdi.

Prizren’deki temaslari kapsaminda, Kosova Baris Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyet Baskanligini da ziyaret eden Özer, burada Türk Temsil Heyeti Baskani Albay Serkan Ceylan ile basina kapali görüstü.

Özer, Prizren’deki Kosova Türk Ögretmenler Dernegini de ziyaret etti.
Kaynak: AA