Hazine Ve Maliye Bakanligindan Mali Eylem Görev Gücünün 'Gri Liste' Kararina Tepki Açiklamasi

'Yapilan uyumluluk çalismalarina ragmen ülkemizin gri listeye alinmasi hak edilmeyen bir sonuç ortaya çikarmistir' 'Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla is birligi içinde gerekli adimlar atilmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmedigi bu listeden en kisa sürede çikmasi saglanacaktir'.

Hazine ve Maliye Bakanligi, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) "gri liste"de yaptigi güncellemeye iliskin, "Yapilan uyumluluk çalismalarina ragmen ülkemizin gri listeye alinmasi hak edilmeyen bir sonuç ortaya çikarmistir. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla is birligi içinde gerekli adimlar atilmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmedigi bu listeden en kisa sürede çikmasi saglanacaktir." ifadelerini kullandi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, FATF'in suç gelirlerinin aklanmasi, terörizmin ve kitle imha silahlarinin yayiliminin finansmani ile mücadele alaninda uluslararasi standartlari koyan ve ülkelerin bu standartlara uyum durumlarini degerlendiren bir kurulus oldugu belirtildi.

Türkiye'nin, 39 üyesi bulunan FATF'in 1991'den bu yana üyesi oldugu ve uluslararasi standartlara uyumlu olarak yapilan düzenlemeler çerçevesinde gerekli adimlari attigi vurgulanan açiklamada, "Ülkemiz, FATF tarafindan hazirlanan rapor dikkate alinarak 27 Aralik 2020'de 'Kitle Imha Silahlarinin Yayilmasinin Finansmaninin Önlenmesine Iliskin Kanun'u çikarmistir. Böylece 2019 FATF Raporu'nda dile getirilen 4 hususta (Terörizmin finansmani ve kitle imha silahlari alaninda hedeflenen finansal yaptirimlar, iç kontrol ve istirakler ile yaptirimlar) önemli bir gelisme saglamistir." degerlendirmesi yapildi.

- FATF standartlarina uyum çalismalari

Açiklamada, salgin sürecindeki tam kapanma tedbirlerine ragmen Türkiye'nin FATF standartlarina uyum için kayda deger bir gelisme gerçeklestirerek, mevzuat açisindan üzerine düsen yükümlülükleri yerine getirdigi kaydedildi.

Atilan adimlar söyle siralandi:

- "Türkiye, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi malvarligi dondurma kararlarini 24 saatten kisa bir sürede uygulamaya koymus, iç dondurma mekanizmasi tesis etmistir.

- Yükümlü gruplarina risk bazli denetim uygulamis, yükümlülüklere uyum rehberleri hazirlamistir.

- Tüzel kisiler için risk analizi çalismasini tamamlamistir.

- Gerçek faydalanicilik sicilini kurmustur.

- MASAK'i yeniden yapilandirmistir.

- Kara para aklama ve terörizmin finansmani suçlari için ihtisas mahkemeleri kurmustur.

- UYAP'taki adli istatistik modülünü daha etkin hale getirmistir.

- Suç gelirlerinin aklanmasi ve terörizmin finansmaninda etkinligin artirilmasina iliskin Ulusal Strateji Belgesi'ni yürürlüge almistir."

- "Hak edilmeyen sonuç"

Yapilan çalismalar neticesinde Türkiye'nin FATF raporunda tespit edilen tüm eksikliklere temas eden gelismeler kaydettigi vurgulanan açiklamada, atilan bu adimlarin, FATF degerlendirme sürecinde ilgili kurumlar tarafindan bütün açikligiyla ortaya konulmasina ragmen yeterli görülmedigi ve Türkiye'nin gri listeye alindigi belirtildi.

Açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Yapilan uyumluluk çalismalarina ragmen ülkemizin gri listeye alinmasi hak edilmeyen bir sonuç ortaya çikarmistir. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla is birligi içinde gerekli adimlar atilmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmedigi bu listeden en kisa sürede çikmasi saglanacaktir."
Kaynak: AA