Hazine Ve Maliye Bakanligi Açiklamasi 'Uyum Çalismasina Ragmen Gri Listeye Alinma Hak Edilmeyen Bir Sonuçtur'

Hazine ve Maliye Bakanligindan, Türkiye’nin FATF raporunda gri listeye alinmasiyla ilgili, “Uyum çalismasina ragmen gri listeye alinma hak edilmeyen bir sonuçtur. Türkiye ilgili tüm kurumlarla isbirligi içinde gerekli adimlari atacak” açiklamasi yapildi.

Hazine Ve Maliye Bakanligi Açiklamasi 'Uyum Çalismasina Ragmen Gri Listeye Alinma Hak Edilmeyen Bir Sonuçtur'
Hazine ve Maliye Bakanligi, Türkiye’nin ’Mali Eylem Görev Gücü’ (Financial Action Task Force – FATF) raporunda gri listeye alinmasiyla ilgili açiklama yapti. Açiklamada, “Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF) suç gelirlerinin aklanmasi, terörizmin ve kitle imha silahlarinin yayiliminin finansmani ile mücadele alaninda uluslararasi standartlari koyan ve ülkelerin bu standartlara uyum durumlarini degerlendiren bir kurulustur” denildi.

"TÜRKIYE, MEVZUAT AÇISINDAN ÜZERINE DÜSEN YÜKÜMLÜLÜKLERI YERINE GETIRMISTIR”

Türkiye’nin, 39 üyesi bulunan FATF’nin 1991’den bu yana üyesi oldugu, uluslararasi standartlara uyumlu olarak yapilan düzenlemeler çerçevesinde gerekli adimlari attigi belirtilen açiklamada, “Ülkemiz, FATF tarafindan hazirlanan rapor dikkate alinarak 27 Aralik 2020 tarihinde ‘Kitle Imha Silahlarinin Yayilmasinin Finansmaninin Önlenmesine Iliskin Kanun’u çikarmistir. Böylece 2019 FATF Raporunda dile getirilen 4 hususta (Terörizmin Finansmani ve Kitle Imha Silahlari alaninda hedeflenen finansal yaptirimlar, iç kontrol ve istirakler ile yaptirimlar) önemli bir gelisme saglamistir. Pandemi sürecindeki tam kapanma tedbirlerine ragmen, Türkiye FATF standartlarina uyum için kayda deger bir gelisme gerçeklestirerek, mevzuat açisindan üzerine düsen yükümlülükleri yerine getirmistir” denildi.

Bu çerçevede Türkiye’nin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi malvarligi dondurma kararlarini 24 saatten kisa bir sürede uygulamaya koydugu belirtilen açiklamada, “Iç dondurma mekanizmasi tesis etmis, yükümlü gruplarina risk bazli denetim uygulamis, yükümlülüklere uyum rehberleri hazirlamis, tüzel kisiler için risk analizi çalismasini tamamlamis, gerçek faydalanicilik sicilini kurmus, MASAK’i yeniden yapilandirmis, kara para aklama ve terörizmin finansmani suçlari için ihtisas mahkemeleri kurmus, UYAP’taki adli istatistik modülünü daha etkin hale getirmis ve suç gelirlerinin aklanmasi ve terörizmin finansmaninda etkinligin artirilmasina iliskin Ulusal Strateji Belgesini yürürlüge almistir” ifadelerine yer verildi.



“UYUM ÇALISMASINA RAGMEN GRI LISTEYE ALINMA HAK EDILMEYEN BIR SONUÇTUR”

Açiklamada, “Yapilan çalismalar neticesinde ülkemizin FATF raporunda tespit edilen tüm eksikliklere temas eden gelismeler kaydedilmistir. Atilan bu adimlar, FATF degerlendirme sürecinde ilgili kurumlarimiz tarafindan bütün açikligiyla ortaya konulmasina ragmen FATF tarafindan yeterli görülmemis ve ülkemiz gri listeye alinmistir. Yapilan uyumluluk çalismalarina ragmen ülkemizin gri listeye alinmasi hak edilmeyen bir sonuç ortaya çikarmistir. Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla isbirligi içerisinde gerekli adimlar atilmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmedigi bu listeden en kisa sürede çikmasi saglanacaktir” denildi.

(Musa Erdogan/IHA)
Kaynak: İHA