DSÖ, Saglik Çalisanlarinin Kovid-19'Dan Korunmasi Için Çabalarin Artirilmasini Istedi

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), saglik çalisanlarinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi güvenliklerinin saglanmasi ve diger saglik sorunlarindan korunmasi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektigini bildirdi.

Örgütün ortak kuruluslarla birlikte yayimladigi yazili açiklamada, salginin baslangicindan bu yana saglik ve bakim çalisanlari için olusan riskin boyutu degerlendirildi.

Açiklamada, saglik ve bakim çalisanlarinin geçen yildan bu yana sadece Kovid-19 nedeniyle degil artan is yükleri sonucu psikolojik yipranma, stres ve yorgunluk gibi sebeplerle yiprandiklari ifade edildi.

DSÖ üyesi ülkelere, Kovid-19'a yakalanan veya bu süreçte Kovid-19 hastalarina hizmet veren saglik ve bakim çalisanlarinin siki takip edilmesi, saglik durumlarinin düzenli olarak raporlanmasi çagrisi yapildi.

Açiklamada, DSÖ'nün hazirladigi ön rapordaki tahminlere göre Ocak 2020-Mayis 2021 döneminde dünyada 80 bin ila 180 bin saglik ve bakim çalisaninin Kovid-19 nedeniyle yasamini yitirdigi bilgisi verildi.

Üye ülkelerin siyasetçilerinden, saglik ve bakim çalisanlarinin salgin ve diger hastaliklardan korunmasini saglayan yasal, siyasi ve yatirimla alakali kararlari almak için yetkileri dahilinde her seyi yapmalari istendi.

Dünya genelinde Kovid-19 asilama oranlarindaki adaletsizlige dikkatin çekildigi açiklamada, saglik çalisanlarina asilamalarda mutlaka öncelik taninmasi gerektigi kaydedildi.

Kaynak: AA