Avrupa Parlamentosu, Frontex'in Bütçesinin Bir Kisminin Dondurulmasini Istedi

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birligi (AB) Sinir Güvenligi Ajansi Frontex'in 2022 bütçesinin bir kisminin, temel haklarin gözlemi, finans, ise alim ve satin alma konularinda iyilestirilmeler yapilana dek dondurulmasini talep etti.

AP Bütçe Kontrol Komitesinin 27 Eylül'de oyladigi tasari, Genel Kurul oturumunda 470 "lehte", 96 "aleyhte" ve 125 "çekimser" oyla kabul edildi.

Buna göre, AP milletvekilleri, Frontex'in gelecek seneki bütçesinin yüzde 12'sine denk gelen 90 milyon avroluk kisminin bloke edilmesini istedi.

AB’nin bütçesini onaylamak ve uygulanmasini takip etmek AP'nin görev alanina giriyor.

AB’nin 2022 yili bütçe taslaginda, Frontex'e 757 milyon avro kaynak aktarilmasi öngörülüyordu. Ancak AP Bütçe Kontrol Komitesi, Frontex'in ise alim, mali yönetim, sinir ötesi suç ve yasa disi göçle mücadele operasyonlari konularinda ilerleme kaydetmesi gerektigini belirtiyor.

Basta Yunanistan olmak üzere bazi AB ülkelerinin siginmacilari sinirlarindan geri ittiklerine dair haberler, son dönemde birçok uluslararasi basin kurulusunda genis sekilde yer aldi.

Uluslararasi medya kuruluslari, söz konusu ihlallerde Frontex'in de rolü bulunduguna yönelik çok sayida haber yayimladi.

Kaynak: AA