Almanya Basbakani Merkel, AB Liderler Zirvesi'ne Son Kez Katildi

Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’ne son kez katilan Almanya Basbakani Angela Merkel, Polonya ile yasanan yargi krizini isaret ederek, "Hukukun üstünlügü, AB’nin merkezinde yer almaktadir" dedi.

Almanya Basbakani Merkel, AB Liderler Zirvesi'ne Son Kez Katildi


Belçika’nin Brüksel kentinde 27 üye ülkenin devlet baskanlarinin katilimiyla bir araya gelen Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi, Polonya ile yasanan yargi krizinin gölgesinde basladi.

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin, AB hukukunun Polonya yasalarindan üstün olamayacagi yönündeki karari ile siddetlenen tartismalar, Avrupa Birligi (AB) Liderler Zirvesi’nde de devam etti. Görevini devretmeye hazirlanan Almanya Basbakani Angela Merkel son kez katildigi AB Liderler Zirvesi’nde yaptigi açiklamada, yargi krizine iliskin çözüm bulunmasi yönünde çagrida bulundu. Merkel, "Hukukun üstünlügü, AB’nin merkezinde yer almaktadir. Burada yeniden bir araya gelmenin yollarini ve olanaklarini bulmamiz gerekiyor, çünkü Avrupa Adalet Divani önünde bir dizi hukuki ihtilaf, hukukun üstünlügünün nasil yasanabilecegine henüz bir çözüm degil" ifadelerini kullandi.

Konusmasinda, Polonya’nin yargi sistemiyle ilgili uzun süredir devam eden anlasmazlikta daha sert önlemler almasini isteyen Avusturya, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerin aksine uzlasmaci bir yol izleyen Merkel, "Burasi sorunlarin çözümü için iyi bir yer" ifadelerini kaydetti.

Yüksek enerji fiyatlarina müdahale etme konusundaki isteksizligini dile getiren Merkel, "Bence sagduyulu tepki vermeliyiz. Almanya’da bunu her durumda yapacagiz, pazari tamamen kapatmamaliyiz, aksine daha fazla pazar saglamaliyiz" dedi.



Polonya’da yargi krizi nasil basladi?

Geçtigimiz 8 Ekim’de Polonya Anayasa Mahkemesi, Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki’nin AB hukuku ile ulusal yasalarin çelistigi durumlarda hangi yasanin üstün kabul edileceginin belirlenmesi için yaptigi basvuru sonucu "AB yasalarinin ulusal yasalardan üstün kabul edilmesinin Polonya anayasasina aykiri" olduguna hükmetmisti. Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen 19 Ekim’de Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda yaptigi açiklamada, karara tepki göstermis, "Polonya Anayasa Mahkemesi’nin son karari AB’nin temellerinin sorgulanmasina neden olmustur. Bu, Avrupa hukuk düzeninin birligine dogrudan bir meydan okumadir" ifadelerini kullanmisti. Leyen, Polonya’nin AB degerlerine zarar vermesini önlemek için harekete geçecegini, yasal, mali ve siyasi seçeneklerin degerlendirildigini belirterek, yaptirim sinyali vermisti.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki ise yaptigi açiklamada, "Santaj baskisi altinda hareket etmeyecegiz. AB’nin yetkinliklerini sürekli olarak genislettigi konusunda hemfikir degiliz, fakat mevcut anlasmazliklarin çözümü hakkinda elbette dostane bir sekilde konusacagiz" ifadelerini kaydetmisti.
Kaynak: İHA